Интернет гигантът Google се оказва на губещата страна в поне

...
Интернет гигантът Google се оказва на губещата страна в поне
Коментари Харесай

Google загуби дело, свързано с правото да бъдеш забравен

Интернет колосът Гугъл се оказва на губещата страна в най-малко един от двата проблема, свързани със залегналото в европейските закони " право да бъдеш пропуснат " , които се преглеждат от съда в Лондон. Припомняме ви, че “правото да бъдеш забравен” разрешава на хората да изискат от избрани уеб сайтове, обществени медии или други издатели информацията за тях да бъде отстранена от даден сървър . Идеята на тази рамка е, че когато избрана инфиормация към този момент не е съответстваща към даден индивид, няма действителна потребност тя да остава налична в интернет. В правосъдните проблеми, заведени под номера HQ15X04127 и HQ15X04128, става дума за искане от страна на двама неназовани предприемачи да бъде отстранена информация за техни наказателни присъди. Експертите считат, че решенията по тези два проблема ще служат като казус за бъдещи случаи, попадащи под ударите на закона, обуславящ “правото да бъдеш забравен”.



За да се избегнат каквито и да било обърквания, мъжете в двата случая бяха обозначени като NT1 и NT2, като и в двата проблема Гугъл отхвърля да отстрани резултатите от търсенията, отнасящи се до незаконните действия на въпросните предприемачи. Съдът обаче постановява, че в тази ситуация на NT2 премахването на информацията е било целесъобразно, макар че в последна сметка съдията отхвърля желае за вреди от продължаващото битие на злепоставящата информация за NT2 . Доводите на магистрата са учредени на демонстрираното от страна на ищеца разкайване. По-конкретно, съдът предценява, че не съществува риск въпросният предприемач да повтори предходните си прегрешения.

Освен това, съдът в Лондон счете, че присъдата на NT2 няма нищо общо със сегашната кариера на предприемача. При NT1 обаче делото потегля в напълно друга посока. В това си решение съдията отбелязва, че предприемачът към момента се подвизава в сфера, сходна с тази, в която е осъществено закононарушението , и вследствие на това заключва, че продължаващото битие на информацията по отношение на проблема служи за минимизиране на риска от наново нарушаване на закона.

Разбира се, все още е прекомерно рано да се реши идното влияние на тези две решения. Едно е ясно обаче, от февруари месец насам, Гугъл са получили над два милиона претенции от консуматори да бъдат заличени техните имена в търсачката , което приказва, че занапред сходни каузи ще попадат все по-често под прожекторите на публичното внимание.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР