Интернет гигантът Google обяви, че ще прекрати съществуването на потребителската си

Интернет гигантът Google обяви, че ще прекрати съществуването на потребителската си ...

Google спира Google+.

Интернет гигантът Google обяви, че ще прекрати съществуването на потребителската си социална мрежа Google+, след като стана ясно, че данните на до половин милион потребители може да са попаднали в ръцете на трети страни заради програмна грешка, която е останала незабелязана повече от две години, съобщават световните агенции.
Става дума за бъг, появил се при мащабно обновяване на социалната мрежа през 2015 г. Незащитени са се оказали имената, имейлите и данните за работните места, пола и възрастта на стотици хиляди души, предаде bTV.
В публикация в блога си компанията посочи, че е открила пробива през март и няма данни за злоупотреби. От днешна публикация на вестник The Wall Street Journal стана ясно и че Google съзнателно не са разгласявали информация за проблема заради опасения от проблеми с интернет регулаторите.
Според новите регламенти за личните данни в ЕС интернет компаниите трябва в срок до 72 часа да уведомят властите за подобен теч, освен ако не е сигурно, че потребителите не са в риск. Изданието е стигнало до вътрешна комуникация на Google, в която се коментира, че случаят може да се сравни със скандала с Cambridge Analytica и Facebook от преди година. Почти 3 млн. европейци вероятно са засегнати от скандала Cambridge Analytica.
Сред мерките, които компанията обяви след публикацията, са преориентиране на неуспешната и без новия скандал Google+ изцяло към бизнес потребителите и по-висока защита на пощенската услуга Gmail.

Източник: actualno.com