Интернет гигантът Google избегна мултимилиардна глоба по така нареченото дело

...
Интернет гигантът Google избегна мултимилиардна глоба по така нареченото дело
Коментари Харесай

Google избегна мултимилиардна глоба по делото за скандала със Street View

Интернет колосът Гугъл избегна мултимилиардна санкция по по този начин нареченото дело " Wi-Spy " от 2010 година, написа Bloomberg.

Делото е познато като " най-голямото дело за " подслушване " в Съединени американски щати до момента " и заплашваше компанията с санкция в размер на милиарди $. Вместо това Гугъл може да се размине със скромните 13 милиона $, с цел да постави завършек на делото със договорка.

Скандалът се завъртя към транспортните средства, които Гугъл употребява за картографирането по плана Street View. Колите и камионите, които заснемаха улиците, събираха имейли, пароли и други персонални данни от некриптирани домашни Wi-Fi мрежи, като наранени от абсурда бяха десетки милиони хора по целия свят.

Скандалът провокира толкоз огромен звук, колкото и миналогодишния скандал с Фейсбук и Cambridge Analytica.

Споразумението към момента не е реалност, тъй като изисква утвърждение от арбитър от съда в Сан Франциско.

Спрямо договорката притежателите на Wi-Fi мрежите, чиято информация беше събрана от Гугъл, няма да получат самостоятелни компенсации, като се изключи към 20 ищци, които са подали в съда колективен иск.

Според юристите на ищците ще бъде мъчно 10 години по-късно да се разпознават масите от хора, които са наранени от абсурда, на база инцидентните фрагменти от данни, които Гугъл е събрал посредством транспортните си средства за съвременно картографиране.

Около 25% от въпросните 13 милиона $ ще бъдат разпределени за административни разноски и към юристи по делото. Останалите пари ще бъдат разпределени на няколко потребителски групи за отбрана на персоналните данни.

Според договорката е планувано и Гугъл да унищожи всички данни, които към момента има, както се ангажира и че ще работи по това да образова хората по какъв начин да защитят поверителността си онлайн.

Делото е едно от дребното такива, при които причините на потребителите надвиват върху юристите на Гугъл в съда. През 2013 година Апелативният съд в Сан Франциско отхвърли аргумента на Гугъл, че прихващането на отворените Wi-Fi мрежи е законно, тъй като те са сходни до AM/FM радиопредаванията. Изводите на съда бяха, че в случай че софтуерният колос бъде открит за отговорен, може да получи санкция в размер от 10 000 $ за всяко едно настрана нарушаване.

Загубата на делото за Гугъл обаче не е наложителна. Това е и повода юристите на ищците да считат съглашението за целесъобразно, тъй като в противоположния случай техните клиенти не биха получили нищо.

От Гугъл отхвърлиха коментар по съглашението. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР