Интернет безспорно е най-мощното средство за събиране на много хора

...
Интернет безспорно е най-мощното средство за събиране на много хора
Коментари Харесай

Социалните мрежи ли ще изберат новия американски президент


Интернет несъмнено е най-мощното средство за събиране на доста хора и разделянето им на групи по ползи. Социалните мрежи от своя страна допълват смисъла на световната мрежа, като те обаче съумяват още повече да конкретизират избран колектив, било то на дадена марка облекла, коли или… политическа партия.

През последното десетилетие се вижда интензивно потребление на обществените платформи за провеждането на политически акции. Така най-лесно може да се доближи до огромен брой хора и то до дадена “таргет група”.

Това е най-често изразено в страни като Англия, Германия и предстоящо – Съединени американски щати.

Социални мрежи и избори

Понякога обаче самата обществена мрежа може да изиграе роля в даден избор – посредством решение да „ подаде ръка “ на претендент или пък противоположното – да повлияе отрицателно на различен. Подобно изследване прави и Tech Transparency Project.

Снимка: EPA В него се твърди, че „ Инстаграм “, благосъстоятелност на „ Facebook “, е третирала друго обвързваните хаштагове на двамата претенденти за президент на Съединени американски щати – републиканецът Доналд Тръмп и демократът Джо Байдън. „ Техкрънч “ написа, че при съпоставени 20 известни хаштага, измежду тези за Байдън е имало микс от отрицателни и положителни, до момента в който при сегашния президент Тръмп отрицателните са отсъствали.



Например, при предложенията за хаштаг за Байдън е имало такива с положителна или по-скоро неутрална посока - #Biden, #biden2020, #joementum and #teambiden, само че е имало и такива с отрицателна - #sleepyjoe („ спящият Джо “), #neverbiden („ в никакъв случай Байдън “) и даже тайни такива - #covid19isahoax (COVID-19 е лъжа) и #georgesorosisevil („ Джордж Сорос е злобен “).

Снимка: Reuters В противоположния случай при Тръмп се виждат естествени хаштагове като #donaldtrump, #trump, #draintheswamp и #trump2020. „ Инстаграм “ изяснява случилото се като „ бъг “ и все още платформата е деактивирала т.нар „ свързани хаштагове “ (related hashtags).
Тръмп загатна за отсрочване на изборите, последваха остри реакции: Какво споделиха Републиканците С обявата си в "Туитър " американският президент още веднъж прикова погледите към себе си
„ Техкрънч “ добавя, че въпреки и да не е потвърдено, че разминаването е съзнателно направено от „ Инстаграм”, „ търсенията, облагодетелстващи Тръмп, опонират на изказванията, че огромните обществени мрежи са необективни по отношение на републиканците – голословен рефрен, постоянно подкопаван от несъразмерния триумф на „ дясното " медийно наличие в обществените платформи”.

Как „ Фейсбук” оказа помощ на Тръмп през 2016 година?

Както към този момент споменахме, обществените мрежи могат да изиграят основна роля в избора на гласоподавателите – индиректно и през реклами, несъмнено.

Джон Ноутън написа в изчерпателен материал за „ Гардиън “, че един човек стои сред Джо Байдън и Белия дом – босът на „ Facebook “ Марк Зукърбърг. В разгара на пандемията от ковид в Съединени американски щати и очевидно сложното преодоляване на рецесията от страна на Тръмп, съперникът му Байдън го изпреварваше в социологическите изследвания. В същата обстановка се намирахме и месеци преди изборите преди 4 година, когато Хилари Клинтън също водеше на милиардера.
За първи път в историята: Без публицисти на конгреса на Републиканците в Съединени американски щати Очаква се на него да бъде издигната кандидатурата на Доналд Тръмп за президент
През ноември 2016 година обаче Тръмп се възползва от мощния таргетиращ мотор на „ Фейсбук” и съумя да потисне изборната интензивност на демократите в основни щати. Ноутън напомня и публикация на „ Нюйоркър”, в която се споделя, че „ Фейсбук” е предложил и на двамата претенденти през 2016 година гратис да употребяват някои от услугите ѝ, с цел да доближат до гласоподавателите.

Снимка: Reuters „ Кръгът на Клинтън отхвърли, а този на Тръмп одобри. Така чиновниците на „ Фейсбук” помогнаха на акцията му да „ изобрети” посланията, които може би са наклонили изборите”, написа още създателят.

Ще има ли сходен сюжет и през 2020 година?

„ И по този начин, ето ни през 2020 година, 100 дни до президентските избори. Тръмп към момента изостава от Байдън. Но главната му поддръжка остана постоянна. И по този начин, мнението, което направих през юни, към момента остава: в случай че той завоюва втори мандат, „ Фейсбук” ще бъде единствената му вяра. И в случай че внезапно мрежата реши, че няма да разреши платформата ѝ да се употребява от която и да е акция в интервала от в този момент до 3 ноември, Тръмп ще бъде президент с един мандат, свободен да прекарва още повече време с голф количката и може би с юристите си”, написа още Ноутън.

Снимка: EPA Той разяснява и „ абсолютната” власт, която Марк Зукърбърг има като притежател и изпълнителен шеф на “Фейсбук” – фактор, който посредством своите решения, може да „ накланя” в една или друга посока политиките на компанията.

Още повече, че Зукърбърг реши да стои настрани когато „ Туитър” отстрани обява на президента Тръмп, а той заплаши да отдръпна законовия имунитет на обществените мрежи. Тогава той разяснява, че „ частните компании не би трябвало да са арбитри на истината”.
Тръмп влезе в нов спор с " Facebook " и " Туитър " Американският президент беше глобен от двете обществени мрежи поради видео, обвързвано с COVID-19
Преди дни светът стана очевидец и на друго събитие, което може да има голямо значение за държанието на „ Facebook “ – американските конгресмени безусловно пекоха на муден огън босовете на най-големите софтуерни компании и от държанието на демократите в хода на чуванията стана ясно, че, в случай че те вземат властта, регулациите ще се затегнат доста.

Това единствено по себе си може да се окаже задоволително съображение Зукърбърг да помогне на Тръмп и съпартийците му на идния избор. Какви ще са последствията от сходно решение за „ Facebook “, Съединени американски щати и целия свят, може би ще разберем скоро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР