International Data Corporation (IDC) излезе с доклад, който разглежда PC

...
International Data Corporation (IDC) излезе с доклад, който разглежда PC
Коментари Харесай

Продажбите на Mac спадат през 2019-та, въпреки растежа на пазара

International Data Corporation (IDC) излезе с отчет, който преглежда PC промишлеността през последното тримесечие на 2019-та. Според информацията, доставките на настолни компютри са скочили с 4.8%, достигайки 71.8 милиона устройства. Това е най-високият размер доставки за едно тримесечие от четири години насам.
Apple обаче не съумява да се възползва от растежа
През тези три месеца, водач на пазара е Lenovo, с напредък от година на година от 6.5% – до 17.8 милиона доставени артикули. HP е на второ място, Dell на трето място, надлежно с 17.17 милиона и 12.46 милиона доставени машини.

Mac на Apple се озовава на четвъртото място с 4.7 милиона осъществени устройства, регистрирайки спад по отношение на предходната година от 5.3%. Според IDC, Apple държи 6.6% от пазара на настолни компютри, надолу от 7.3% по същото време през 2018-та.

По отношение цялата година, доставките на настолни машини порастват с 2.7% в международен мащаб, съгласно IDC. Това прави 2019 година първата с целогодишен напредък на пазара от 2011-та насам. Apple записва спад от 2.2% за цялата година, с общи доставки от 17.68 милиона бройки.
 доставки  доставки  доставките  доставките Ето и информацията на Gartner
Според компанията доставките в международен проект на PC машини са нарастнали с 2.3% за четвъртото тримесечие на 2019 и с 0.6% за цялата година. Общо доставените устройства за 12-те месеца са 70.6 милиона. Конкретно за Apple информацията сочи 5.26 милиона бройки за Q4 2019, което е спад с 3% по отношение на същия интервал през предходната година. Gartner дефинира пазарния дял на „ Ябълката “ на 7.5%. За цялата година са изчислени 18.35 милиона продадени устройства, което е по-оптимистично от сметките на IDC.

Ако обстановката се прегледа в по-голям подробност и по-специално пазара в Съединени американски щати, данните на Gartner сочат, че Apple доставя 2.13 милиона артикули за последните 3 месеца от предходната година. Това е растеж от 0.8%. Производителят заема 13.6% от PC пазара. Представянето в Съединени американски щати се дефинира като избавителен пояс за компанията, най-малко до някаква степен.
 табле  табле  табле2  табле2  табле сащ  табле сащ
От отчетите на двете компании несъмнено може да се стигне до консенсус, че пазарът пораства през 2019-та година като цяло, само че и през четвъртото тримесечие. Въпреки това, от Купертино не са съумели да се възползват от удобните условия.

Числата и от двете компании са основани на прогнози и данни от веригата за доставки. Трябва да се одобряват с лек песимизъм, само че са добра насочна точка. Apple от известно време не рапортува за продажбите на Mac, тъй че няма по какъв начин да проверим тъкмо какъв брой е отклонението при IDC и Gartner.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР