International Airlines Group, компанията майка на British Airways и испанската

...
International Airlines Group, компанията майка на British Airways и испанската
Коментари Харесай

British Airways купува Air Europa за 1 млрд. eвро

International Airlines Group, компанията майка на British Airways и испанската Iberia, се е съгласила да купи превозвача Air Europa за 1 милиарда евро, написа Financial Times. Целта на договорката е компанията да отвори повече опциите си към трансатлантически полети сред Европа и Южна Америка, както и да продължи да развива Мадрид като огромен европейски хъб.

Сделката, която ще бъде напълно в кеш, незабавно породи рецензия от страна на други играчи в промишлеността, съответно изпълнителния шеф на Ryanair Майкъл О’Лиъри. " Смятам, че това е добра договорка за IAG, както и за изпълнителния им шеф Уили Уолш. Смятам също, че е неприятна договорка във връзка с конкуренцията ", разяснява той.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В диалог с анализатори в понеделник О’Лиъри добави, че Ryanair ще организира диалози с регулаторните органи по отношение на раздялата с някои активи от страна на конкуренцията. " Има проблем съответно във връзка с късите полети в Европа и някои испански вътрешни линии, въпреки изцяло да сме " за " сходен вид консолидация ", сподели той.

Залогът " Мадрид "

Air Europa е испанска авиолиния, която има флот от 66 самолета и извършва полети до 69 разнообразни дестинации, в това число и дълги полети до Северна и Южна Америка.

Лондонската група залага на прогнозите, че Мадрид ще бъде идващият огромен хъб за полети в Европа, който да се конкурира с Амстердам, Франкфурт, Лондон Хийтроу и Париж. Сделката отваря и нови дестинации за групата на British Airways до Латинска Америка и Карибите. В момента IAG държи 19% от пазара на полети сред Европа и Латинска Америка. С новата договорка този % ще се усили до 26%.

Това е втори опит за IAG да навлезе на латинския пазар, откакто по-рано през годината чилийският висш съд отхвърли и не й разреши да сътвори обща дъщерна компания с чилийската Latam. " IAG има потребност от по-силно наличие в Латинска Америка, откакто проектите за обща компания с LatAm се провалиха ", разясниха от анализаторската Bernstein.

Ударът против IAG тогава беше още по-голям, тъй като единствено преди месец американската авиолиния Delta доближи до договорка точно с LatAm за 20% от чилийската компания против 1.9 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР