Интерконекторът трябва да заработи до края на 2020 г. ©

...
Интерконекторът трябва да заработи до края на 2020 г. ©
Коментари Харесай

КЗК отхвърли жалбата на "Топливо-2" срещу газовата връзка с Гърция

Интерконекторът би трябвало да проработи до края на 2020 година

© Надежда Чипева В извънредно бързо произвеждане Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прегледа и отхвърли на 11 юни жалбата на " Топливо-2 " против избора на снабдител на тръбите за газовата връзка с Гърция. Тя беше подадена на 21 май, откакто сдружението на Васил Щраков беше отстранено от състезанието за 60 млн. евро, а плановата компания за интерконектора Ай Си Джи Би АД (ICGB), в която акционери с равно присъединяване са БЕХ и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon, избра за реализатор гръцката Corinth Pipeworks Pipe Industry.

Антимонополната комисия е оставила без почитание всички доводи на " Топливо-2 ", само че решението й може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Подобен ход сдружението към този момент предприе против решението на Комисия за защита на конкуренцията да допусне авансово осъществяване на контракта с Corinth Pipeworks Pipe Industry, тъй че градежът на газовата връзка да не се блокира.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В същото време срокът за реализацията на плана се съкратява - техническа опция за транспорт на газ би трябвало да бъде обезпечена до края на 2020 година

Гръцка победа

В процедурата по обезпечаването на тръбите за газовата връзка, почнала преди година и четири месеца, участваха 9 компании, само че единствено три бяха поканени да подадат предложения - с изключение на упоменатите към този момент Corinth и " Топливо-2 " покана получи и турската Erciyas Celik Boru Sanayi. Последната обаче отхвърли да взе участие, а " Топливо-2 " беше отстранена от оценителната комисия на ICGB.

Инж. Васил Щраков, шеф на съдружие " Топливо "

Фотограф: Цветелина Белутова
Собственикът на българската компания Васил Щраков изясни пред " Капитал ", че изборът на Corinth значително е бил съдбоносен. Той слага и въпроса за какво, откакто процедурата е включвала прелиминарен асортимент, " Топливо-2 " е поканена да подаде оферта, откакто след това е отстранена поради пропуски в документите? Тук отговорът на ICGB е, че в първия стадий на процедурата компанията е заявила сходство, само че при последващата инспекция на данните е открито, че те не отговорят на техническата спецификация.

Става дума за няколко противоречиви момента от офертата на " Топливо-2 ". Такъв е да вземем за пример невъзможността на един от подизпълнителите на българската компания - британската " Либърти Пайпс Хартълпул ", да създава 18-метрови тръби. Това в действителност е главният претекст за отстраняването на претендента, въпреки че в изискванията на търга не е посочено наложително, че всеки подизпълнител би трябвало да може да създава всички типове тръби - в тази ситуация " Топливо-2 " е показал, че ще разчита на този снабдител за 12-метровите произведения. Освен това самата ICGB е декларирала, че съответните количества ще станат ясни едвам при самото осъществяване на плана и надлежно няма по какъв начин да се реши кой снабдител каква част от продуктите ще обезпечи. Но все пак Комисия за защита на конкуренцията приема решението за премахване на " Топливо-2 " за вярно.

Другият противоречив въпрос е обвързван с метода на премерване на отклоненията във вътрешния диаметър тръбите. Изискването на ICGB е това да става автоматизирано, посредством лазер. Отстраненият участник е показал, че ще употребява " вътрешен измервателен кол ", който е част от автоматизирана система, само че оценителната комисия не е схванала това и е приела, че има противоречие. Същата теза възприема и Комисия за защита на конкуренцията. " Едва в актуалната тъжба " Топливо–2 " ЕООД коментира, че измервателният кол е част от автоматизирана система, което обаче не санира по този начин позволения недостатък в офертата на жалбоподателя ", споделят от Комисия за защита на конкуренцията.

Жалбоподателят твърди още, че работата на комисията е повлияна от трети лица, като е налице " приключване " на информация и неопазване на тайната на събитията, които членовете на комисията са разбрали по отношение на работата си. Комисия за защита на конкуренцията в действителност е открила, че при инспекциите в заводите на подизпълнителите на " Топливо-2 " в действителност са взели участие външни лица, само че счита, че " не са налице данни и доказателства, които да удостоверяват изразеното от жалбоподателя виждане, че е разкрита информация от офертите на участниците ".

" Топливо-2 " също по този начин показва в жалбата си, че Corinth не дава отговор на редица критерии за допустимост в търга, в това число годен все още на подаване на офертата документ за ръководство на доставките. Но Комисия за защита на конкуренцията даже не изследва тези доводи с претекста, че са бланкетни и неконкретизирани.

Кратки периоди

Какво ще решат висшите магистрати по проблема следва да забележим, само че строителство на 183-километровата тръба сред Стара Загора и Комотини би трябвало да завърши за най-много 18 месеца. Договорът с Corinth е за интервал от дванадесет месеца, като първите доставки на тръби би трябвало да станат през септември - след три месеца. Самото създаване на газопровода пък е предоставено против близо 150 млн. евро на друга гръцка компания - " Джей енд Пи - Авакс " (J&P Avax).

Към момента резервираният потенциал за интерконектора е към 1.57 милиарда куб. м на година при благоприятни условия за 3 милиарда куб. м. Той е непокътнат от пет търговеца, като най-голямото количество - към 1 милиарда куб. м, е на държавната " Булгаргаз ". Това е природен газ, който ще идва по Южния газов кулоар (газопроводите TANAP в Турция и TAP в Гърция) от каспийския район и ще се продава от азербайджанската SOCAR, която също е резервирала потенциал, само че количествата са по-скоро алегорични с очакване за бъдещо повишение. Останалите потенциали са резервирани от гръцката DEPA, италианската Edison, както и американската Linde (за LNG).

За да действа интерконекторът оптимално, е належащо и построяването на компресорна станция, която все още не е планувана. Поради това има действителна заплаха новият газопровод да не успее да извърши задачите си за диверсификация на доставките на природен газ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР