Интерконекторът свързва България директно с Трансадриатическия газопровод и с Южния

...
Интерконекторът свързва България директно с Трансадриатическия газопровод и с Южния
Коментари Харесай

Интерконекторът с Гърция доставя газ за Молдова frognews.bg

Интерконекторът свързва България непосредствено с Трансадриатическия газопровод и с Южния газов кулоар, което разрешава достъп до нови, разнородни източници и способства директно за нарасналата сигурност на доставките. Инфраструктурата е основна за целия район на Централна и Югоизточна Европа, като основава напълно нов маршрут за транспорт на природен газ от нови източници до редица страни, в това число Молдова и Украйна.

 

От 1-ви октомври 2022 година количествата природен газ, които са превозени по интерконектора, обезпечават близо 1/3 от зимното ползване на България. За момента, резервираният потенциал за Молдова също ще се употребява за подсигуряване на нужни количества за вътрешното ползване на страната по време на зимния интервал, гарантирайки благонадежден и предвидим източник на доставки.

 

Свободният потенциал по IGB се предлага от самостоятелния метафоричен оператор ICGB на две водещи европейски платформи – PRISMA и RBP. Със старта на преноса към Молдова, IGB доближава над 80% запълване на общия си потенциал от 3 милиарда куб. м. годишно.

 

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в региона на гр. Комотини (Гърция). Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към потребление на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/год. с в допълнение създаване на компресорна станция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР