Интерконекторът ще позволи до България да стигне природен газ от

...
Интерконекторът ще позволи до България да стигне природен газ от
Коментари Харесай

Срокът за подаване на оферти за инженер-консултант на интерконектора с Гърция е удължен

Интерконекторът ще разреши до България да стигне природен газ от каспийския район.

© Мария Съботинова Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията отхвърли жалбите против състезанието за съветник на газовата връзка с Гърция

Поръчката за газовия хъб " Балкан " обаче остава блокирана
11 яну 2018
Търсят се тръби за газовата връзка с Гърция против 60 млн. евро

Поръчката е най-голямата до момента за общото българско-гръцко сдружение, което би трябвало да стартира строителство следващата година
11 дек 2017
Три от търговете за газовата връзка с Гърция ще бъдат пуснати през ноември

В края на идния месец се възнамерява да се разгласи и най-съществената и скъпа поръчка – за реализатор на плана
24 окт 2017 До 13 февруари се удължава крайният период за подаване на предложения в публичната поръчка за избор на инженер-консултант по плана за междусистемна газова връзка България-Гърция, чийто бюджет е 8.45 млн. евро без Данък добавена стойност. Това оповестиха от плановата компания за интерконектора - " Ай Си Джи Би " АД (ICGB), в която акционери с равно присъединяване са Българският Енергиен Холдинг и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon.

Процедурата беше краткотрайно спряна, откакто на 22 декември в Комисията за защита на конкуренцията постъпиха тъжби от сдружения " Вини България " АД и " Некст Инвест " ЕООД. На 11 януари обаче антимонополния орган отхвърли да образува производства, а определението на ръководителя на Комисия за защита на конкуренцията не е било обжалвано пред Върховния административен съд в съответния период. Така търга се възобновява, само че защото първичния период за приемане на предложения бе до 15 януари " Ай Си Джи Би " е взела решение за удължаването му.

" Решението за удължение на периода за подаване на предложения е изпратено за издание на уеб страницата на Агенцията по публични поръчки и в Официалния вестник на Европейски Съюз и ще бъде налично за всички участници ", споделят от плановата компания.

Защо е значим търга?

Успешното привършване на процедурата за избор на инженер-консултант е значимо, защото ролята му ще бъде от извънредно огромно значение за реализацията на плана. На него ще бъде поверено да ръководи осъществяването на плана от името на " Ай Си Джи Би ", както в България, по този начин и в Гърция. Инженер-консултантът ще би трябвало да направи оценка на техническите опасности и да реализира надзор върху доставките. Освен това измежду отговорностите са и всички надзорни действия - върху строителството, върху придобиването на аграрни земи и учредяването на сервитути за прекосяването на тръбите, както и върху самото стартиране в употреба на газопровода. Не на последно място в документите на търга за асортимент на инженер-консултанта е записано, че той ще прави оценката на техническите и ценови предложения на бъдещите снабдители и строители на газовата връзка и ще показа отчет за това на възложителя.

Залогът е огромен

Първата копка на газовата връзка е планувана публично за юни следващата година и е записана като дата в календара на председателството на Европейски Съюз. Очакванията са посредством нея България най-сетне да диверсифицира доставчиците си, като получава газ и от Каспийския район. Благодарение на азербайджанската Socar в газовата връзка към този момент е запазен потенциал от 1.57 милиарда куб. метра синьо гориво на година. Американската компания Linden Energy пък била запазила още 276 млн. куб. метра.

Предвиденият първичен потенциал на интерконектора е 3 милиарда куб. метра, а оптималният може да доближи до 5.5 милиарда куб.м годишно.

Иначе общите разноски за реализацията на газопровода са оценени на 239 млн. евро. От тях като безплатно финансиране от Европейската енергийна стратегия за възобновяване са обезпечени 45 млн. евро. За други 35 млн. евро " Ай Си Джи Би " е кандидатствала по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", а наскоро българското държавно управление обезпечи държавни гаранции в размер на 110 млн. евро, които да се употребяват за обезпечаване на нужните заемни средства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР