Интерконекторът с Гърция вече има издадено Разрешение за експлоатация на

...
Интерконекторът с Гърция вече има издадено Разрешение за експлоатация на
Коментари Харесай

Интерконекторът получи разрешение за експлоатация и в Гърция - Икономика

Интерконекторът с Гърция към този момент има издадено Разрешение за употреба на територията на южната ни съседка, което разрешава на газопровода да проработи на 1 октомври 2022 година

Междусистемната газова връзка Гърция-България получи Разрешение за употреба на територията на Гърция. Това е последната административна стъпка, нужна за легалното въвеждане на интерконектора в употреба на територията на Гърция. По-рано през днешния ден българската страна издаде равностоен документ, който разрешава употреба на оборудването и на българска територия.

Подготовката за осъществяване на предварителните условия за издаване на позволение за употреба на газопровода започва по-рано тази година през месец януари. Процедурата в Гърция включва редица срещи с управляващите, самостоятелни инспекции на трети страни, съгласуваност с изпълнителя на строителните действия, Трансадриатическия газоповод (TAP), гръцкия народен оператор DESFA и подготовката и даването на цялата нужна документи на плана.

Изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас подчертаха смисъла на IGB за Гърция, България и за другите страни в района. Двамата акцентираха, че газопроводът IGB е напълно нов маршрут за надеждни доставки на природен газ, което ще обезпечи диверсификация на източниците на газ и ще увеличи конкуренцията на пазара.

„ Бихме желали да благодарим на всички страни, които способстваха за сполучливото строителство на интерконектора и лицензирането му. Вече имаме всичко належащо за пускане на комерсиална активност в първия ден на новия отоплителен сезон – 1 октомври, “ споделиха Георгиева и Сатлас.

IGB е от основно значение за повишение на сигурността на газовите доставки и за обезпечаване на диверсификация на източниците на природен газ за България и района на Югоизточна Европа. Проектът свързва България с Южния газов кулоар и ще разреши реализирането на сигурни доставки от разнородни източници до редица страни в Югоизточна и Централна Европа, в това число до Молдова и Украйна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР