Интерконекторът с Гърция край Комотини се очаква да бъде завършен

...
Интерконекторът с Гърция край Комотини се очаква да бъде завършен
Коментари Харесай

Петков: През септември може да тече азерски газ по интерконектора с Гърция

Интерконекторът с Гърция край Комотини се чака да бъде приключен до края на юни, а през месец септември може по него да потече азерски газ.

Това сподели министър председателят Кирил Петков, който инспектира оборудването.

"И през днешния ден аз, в действителност, минах по цялото трасе. Знам тъкмо всеки един метър на трасето до каква степен са стигнали и в действителност имам вяра, че до края на юни това ще може да стане допустимо ", съобщи той.

По думите на премиера Петков България има три различни източници на газ, в случай че спрат доставките от Русия

"Този може да докара 3 милиарда кубически метра - почти потреблението на България, настрана през Месемврия връзката, настрана имаме и през Турция връзка, тъй че безусловно сме подготвени за подобен сюжет ", уточни той.

Миналата седмица Петков инспектира строителството и интерконектора на българска територия. Целта е да се свържат газопреносните мрежи на двете прилежащи страни и да се обезпечи достъп до Южния газов кулоар и до редица нови източници на природен газ.

Всяка седмица министър председателите Петков и Кириакос Мицотакис обменят информация за темповете на строителството, което закъснява. Очаква се то да бъде приключено във втората половина на годината.

„ Юни месец, напълно действително, цялото строителство ще бъде приключено и България за първи път ще има същинска диверсификация на своя газ. Има разлика, когато двама министър-председатели си приказват всяка седмица по един план. В последните 3 месеца се е направило повече работа, в сравнение с предходната цяла година “, съобщи Петков.

Газовата връзка е с обща дължина 182 километра, множеството от които на българска територия. Ще обезпечи връзката с Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод и с планувани към този момент съществуващите терминали на полутечен природен газ. Трасето минава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като обезпечава опция за газификация на всички обитаеми места в региона.

Ще свърже газопреносните мрежи на двете прилежащи страни, осигурявайки достъп до Южния газов кулоар и до редица нови източници на природен газ.

Интерконекторът е от огромно значение освен за развиването на районите, само че и за енергийната самостоятелност и сигурност на България. Проектът е в отлична синергия с други огромни интернационалните планове като Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод (TAP и TANAP), като и с планувани и към този момент съществуващи терминали на полутечен природен газ.

В петък министър-председателят Кирил Петков инспектира построяването на газовия интерконектор в региона на Стара Загора.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР