Интерконекторът с Гърция е получил Акт 16. Това каза на

...
Интерконекторът с Гърция е получил Акт 16. Това каза на
Коментари Харесай

Последният документ. Интерконекторът с Гърция е получил Акт 16

Интерконекторът с Гърция е получил Акт 16. Това сподели на брифинг в Министерския съвет в сряда служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, като сподели документа пред публицисти.

Завършването на плана беше отлагано в продължение на близо 12 години по време на ръководството на ГЕРБ. През 2022 година кабинетът на Кирил Петков си сложи за цел ускореното му довеждане докрай. Връзката е от значително значение за енергийната самостоятелност от " Газпром ", която по-рано през годината едностранно реши да приключи доставките на газ за България.

„ От първия ден на служебния кабинет започнахме диалози със строителя. Успяхме с него да компенсираме всичките минимални забавяния. Успяхме да създадем по този начин, че той да може да приключи обекта. Помогнахме извънредно доста за сформиране на цялата документи “, сподели още Шишков.

Акт 16 е последният документ, който е нужен, с цел да проработи оборудването. Шишков дефинира издаденото позволение за прилагане на интерконектора като „ голям триумф за служебния кабинет “, който не е плод на документални взаимни отстъпки.

След рухването на кабинета на Петков през юни служебното държавно управление е упреквано, че пробва да върне енергийната взаимозависимост на България от " Газпром ". В края на април съветската компания едностранно спря доставките на газ макар подписания контракт.

В края на август енергийният министър Росен Христов разгласи " Газпром " за " неминуем " снабдител. На няколко пъти през последните два месеца служебната власт акцентира, че газовата връзка може да не влезе в употреба в точния момент.

Намерението на служебното държавно управление да приключи бързо интерконектора с Гърция беше сложено под подозрение при започване на август. Тогава се появи информация за на плана, които могат да доведат до закъснение на влизането му в употреба.

Малко по-късно Шишков и министърът на превоза Христо Алексиев ревизираха строителството на газовата връзка с Гърция и споделиха, че не са разкрили газ в интерконектора. Твърдението беше опровергано от специалисти пред Свободна Европа.

Междусистемната газова връзка стартира работа с общ потенциал от три милиарда куб. метра годишно. Около половината - 1,57 милиарда куб. метра, към този момент са резервирани по дълготрайни съглашения, достигащи до 25 години. Останалият разполагаем потенциал ще бъде предлаган посредством търгове на две от водещите платформи за резервация на потенциал - PRISMA и RBP.

Всички търгове ще се организират според Тръжния календар на Европейската мрежа на операторите на преносни системи.

Интерконекторът е с обща дължина 182 км. и е нов маршрут за импорт на газ в България. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия даде безплатно за предпроектни изследвания през 2010 година 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна стратегия на България. Европейската капиталова банка кредитира градежа със 110 млн. евро.

Официално оборудването ще проработи от събота, 1 октомври, когато в София ще се състои и гала по неговото разкриване. Очаква се на събитието да участват председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен , както и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР