Интерконекторът с Гърция днес или утре ще получи Акт 16,

...
Интерконекторът с Гърция днес или утре ще получи Акт 16,
Коментари Харесай

Интерконекторът с Гърция с Акт 16 до 1 октомври, режим на тока няма да има

Интерконекторът с Гърция през днешния ден или на следващия ден ще получи Акт 16, на 1 октомври ще бъде същинското публично разкриване. Режим на тока няма да има. Разработваме обезщетителни ограничения и за газ за бизнеса, които бъдещото държавно управление да употребява. 

Това съобщи пред Българска национална телевизия служебният енергиен министър Росен Христов. Той увери, че дефекти на количества газ не се чакат.

Нашите прогнози са за постоянни доставки през отоплителния сезон и освен, въпросът е в цената, по тази причина водим тези процедури. Работим по диверсификация, сега са открити няколко търга за полутечен газ, през днешния ден считаме да обявим и търг за тръбен газ, там където прилежащи страни имат непотребни количества, сподели още Христов, добавяйки, че има сериозен интерес към търговете.

По думите му страната ни не се е отказала от съветския газ, само че към този момент от " Газпром " няма съответен отговор на българските претенции.

Няма потребност да отхвърляме в тази ситуация евентуален снабдител. " Булгаргаз " продължава да дава поръчки. Водят се договаряния с редица снабдители. Няма риск да бъдем заляти от на ниска цена газ и да се чудим какво да го вършим. Има някаква възможност " Газпромекспорт " да изискат обезщетения, добави още Росен Христов.

Той акцентира, че служебният кабинет не желае арбитражно дело.

Танкерите с полутечен газ не бяха действителни, нямаше никакъв късмет да ги вземем и да ги разтоварим, оказа се невероятно да осигурим слотове заради късия период. Гърция афишира търг за слотове в средата на октомври за 2023 година, на който считаме да участваме. Преговаряме интензивно с турската страна и за тази и за идната година, сподели още Росен Христов. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР