Интерконекторът Гърция - България осигурява преноса на количества природен газ

...
Интерконекторът Гърция - България осигурява преноса на количества природен газ
Коментари Харесай

Интерконекторът с Гърция транспортира природен газ за Молдова от днес

Интерконекторът Гърция - България обезпечава преноса на количества природен газ за Молдова. Транспортирането на първите количества започва от през днешния ден, оповестиха от сдружението „ Ай Си Джи Би “ (ICGB), което осъществя плана. 

Интерконекторът има основна роля за диверсификацията на източниците на доставки на природен газ за района. Той свързва България непосредствено с Трансадриатическия газопровод и с Южния газов кулоар, което разрешава достъп до нови, разнородни източници и способства директно за нарасналата сигурност на доставките. Инфраструктурата е основна за целия район на Централна и Югоизточна Европа, като основава напълно нов маршрут за транспорт на природен газ от нови източници до редица страни, в това число Молдова и Украйна, допълват от „ Ай Си Джи Би “.

От 1-ви октомври 2022 година количествата природен газ, превозени по интерконектора, обезпечават близо 1/3 от потреблението на България.

За момента резервираният потенциал за Молдова също ще се употребява за подсигуряване на нужни количества за вътрешното ползване на страната по време на зимния интервал, гарантирайки благонадежден и предвидим източник на доставки. 

Свободният потенциал по IGB се предлага от самостоятелния метафоричен оператор ICGB на две водещи европейски платформи – PRISMA и RBP. Със старта на преноса към Молдова, IGB доближава над 80 % запълване на общия си потенциал от 3 милиарда куб. м. годишно, се показва още в известието.

„ Това е явен знак за пазарния интерес към IGB и опциите, които той предлага – засилена енергийна съгласуваност, нараснала сигурност на доставките и достъп до разнородни източници. Интерконекторът заема извънредно значима роля в този миг на неустановеност и нараснали опасности, и имаме вяра, че опцията за увеличение на потенциала на IGB до 5 милиарда куб. м годишно ще способства още по-осезаемо за енергийната сигурност както на България и Гърция, по този начин и на прилежащите страни и по-широкия район “, подчертаха изпълнителните шефове на „ Ай Си Джи Би “ Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас, представени от сдружението.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР