Интерконекторът Гърция-България (IGB), който предвижда транспортиране на азербайджански газ за

...
Интерконекторът Гърция-България (IGB), който предвижда транспортиране на азербайджански газ за
Коментари Харесай

Чрез интерконекторът Гърция - България ще бъдат осигури по-конкурентни цени на природния газ, според Теодора Георгиева


Интерконекторът Гърция-България (IGB), който планува превозване на азербайджански газ за България ще обезпечи по-конкурентни цени.
Както оповестява в понеделник азербайджанското издание Trend, това е декларирала изпълнителният шеф на плановата компания ICGB Теодора Георгиева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Георгиева е отбелязала че връзките сред България и Азербайджан са учредени на стратегическо партньорство в региона на енергетиката. По думите й, „ Южен газов кулоар “, който ще обезпечи доставка на един милиард кубични метра газ за България е основен за IGB=
“Обемът на ползване на газ в България е три милиарда кубични метра годишно, от които един милиард кубични метра или над 30 % ще се обезпечават от Азербайджан. Това е значимо за енергийната сигурност на България, диверсификацията на източниците и за по-голямата конкуренция на пазара. Когато IGB влезе в употреба, на пазара ще настъпят промени и нашите клиенти ще имат по-изгодни и конкурентни цени “, е отбелязала Георгиева.

IGB е газопровод, посредством който България ще получава азербайджански газ, в частност придобит от втория стадий от създаването на газокондензатното находище „ Шах Дениз “. IGB ще бъде свързан с газопровода ТАР, по който газа от азербайджанското находище ще доближава до европейските пазара.
Първоначалният потенциал на IGB ще е за три милиарда кубични метра природен газ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР