Интерконекторът Гърция-България е стратегически не само за страната ни, но

...
Интерконекторът Гърция-България е стратегически не само за страната ни, но
Коментари Харесай

Петкова: Изготвя се документацията за стартиране изграждането на газовата връзка с Гърция


„ Интерконекторът Гърция-България е стратегически освен за страната ни, само че и за района на Югоизточна Европа. След като през миналите две години се свърши сериозна работа, в този момент планът се намира на доста значим стадий от своето развиване. В момента се приготвя документи за възлагане на публични поръчки, свързани с избор на реализатор за неговата реализация, оповестиха от Министерството на енергетиката.

През октомври следва да бъде предоставена публичната поръчка за избор на инженер-консултант, а през ноември ще започват процедури за избор на снабдител на тръбите и на строител. От предходната седмица е реалност и разрешението за градеж на интерконектора на българска територия. Подобна процедура тече и за гръцката територия. Това демонстрира, че реализацията на газовата връзка Гърция-България е необратим развой. Очаква се въвеждането му в комерсиална употреба да е през 2020 година “ За това осведоми българският енергиен министър Теменужка Петкова по време на четвъртото съвещание на Групата на високо ниво на самодейността за газова междусистемна съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC) в Букурещ, Румъния. Тя напомни, че за трета поредна година българското държавно управление удостоверява държавна гаранция за плана в размер на 110 млн. евро, работи се и за обезпечаване на в допълнение финансиране от български и гръцки оперативни стратегии. „ Убедена съм, че с помощта на общите старания на България и Гърция, с поддръжката на Европейската комисия, планът ще се осъществя в заложените периоди.

По време на срещата страните, участващи в CESEC подписаха Меморандум за съгласие, допълващ самодейността за газова съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа със взаимен метод към електроенергийния пазар, енергийната успеваемост и развиването на възобновима сила. Документът добавя подписания от 10-ти юли 2015 година Меморандум за съгласие, отнасящ се до провокациите, пред които са изправени страните от CESEC, отнасящи се до диверсификацията на източниците и сигурността на доставките на природен газ. Страните се ангажират да обезпечат устойчива регулаторна рамка в електроенергийния бранш и да подхващат взаимни дейности за обединяване на пазарите. Тези ограничения ще доведат до повишение гъвкавостта и ликвидността на енергийната система, позволявайки пълноценно потребление на районния капацитет за енергийна успеваемост и възобновима сила. Проектите, с които България ще взе участие в разширението на самодейността са междусистемен електропровод сред България и Гърция, вътрешни мрежови подсилвания и укрепване на междусистемната връзка България-Румъния.

По покана на министър Петкова идващото съвещание на Групата на високо ниво на самодейността за газова междусистемна съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC) ще се организира в България. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР