Интерконектора между България и Гърция прави страната ни по-малко уязвима

...
Интерконектора между България и Гърция прави страната ни по-малко уязвима
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Интерконекторът прави България по-малко уязвима

Интерконектора сред България и Гърция прави страната ни по-малко уязвима и усъвършенства опцията ни да водим договаряния. Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев в словото си по време на формалната гала по въвеждане в употреба на газовата връзка с Гърция.

" От през днешния ден новият газопровод е операционен. Той има задоволителен потенциал, с цел да задоволи всички потребности на домашно равнище и ще обезпечи диверсификацията на източниците и доставките на природен газ за България, което е от основно значение. ", съобщи Донев.

Интерконекторът има капацитета да способства за обезпечаването на така нужната сигурност на доставки на рационални цени за България и за нашите сътрудници в Европа, добави той.

Гълъб Донев посочи още, че съзнателното нарушение на газовите връзки в Балтика е още едно предизвестие, че сигурността на доставките за Европа може да бъде компрометирана бързо.

България приветства меморандума сред Европа и Азербайджан за стратегическо съдействие и увеличение на газовите доставки.

" Интерконекторът ще обезпечи освен България, само че и целия транспорт от Гърция към Румъния, Молдова, Украйна и Централна Европа. Потенциалът ще е още по-видим, откакто започват интервенциите на терминала в Александруполис. Операторът на интерконектора ще се възползва от александруполския терминал като връзка с южния газов кулоар. ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР