Интересно изобретение може да улови пулса и честотата ви на

...
Интересно изобретение може да улови пулса и честотата ви на
Коментари Харесай

Устройство следи здравния ни статус от разстояние, в разработката участва и българин

Интересно откритие може да улови пулса и честотата ви на дишане, без да ви допира. Следи ви, където и да се намирате в дома си. То е устройство, наподобяващо рутер, а в създаването му взе участие и българин. Изобретението, спечелило на Румен Христов място в класацията " 30 под 30 " на американския " Форбс ", неотдавна оказва помощ и в битката против ковид, споделя NOVA.

Роден в Шумен, наследник на инженери, Румен Христов стартира да взе участие в надпревари по програмиране, когато е едвам пети клас. В осми става най-малкият играч в националния ни тим. През годините взе участие в пет олимпиади по информатика. От Египет, Тайланд, Италия и Канада, Румен се завръща с три златни и два сребърни медала, които му отварят вратите на един от най-елитните международни университети, в региона на технологиите - Масачузетския софтуерен институт. Получава и цялостна стипендия.

„ Още преди да завърша, открих една лаборатория в департамента по компютърни науки, където се занимаваха с нещо, което аз счетох за извънредно забавно. Един от главните планове в тази лаборатория беше устройство, което може да вижда през стени - почти като магия ", споделя специалистът.

Румен взема решение, че желае този план. Свързва се с професора, който го управлява и към този момент над четири години той е част освен от нейния екип, само че е и съосновател на компания, почнала да създава и да продава устройството на лекари, фармацевтични и застрахователни компании.

Чрез него те наблюдават положението на над 300 заболели, даже от разстояние.

Преди два месеца, на Румен и сътрудниците му им хрумва, че могат да бъдат потребни и в борбата против ковид, защото устройството следи пулс и периодичност на дишане. В момента по този метод се управлява положението на няколко инфектирани и сложени в изолираност индивида от старешки дом в Съединени американски щати.

А в Европа налично устройство има единствено едно - в дома на бабата на Румен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР