Интересно е как се изменят ценностите в нашето съвремие. Някога

...
Интересно е как се изменят ценностите в нашето съвремие. Някога
Коментари Харесай

Шест много полезни български суперхрани

Интересно е по какъв начин се променят полезностите в нашето съвремие. Някога приоритет са били положителният живот и грижата за оцеляването. Двете са били взаимно свързани. Работата на полето, въпреки и сложна, не е натежавала, тъй като тъкмо тези полета са раждали прехраната на фамилиите.

Хората са усещали връзката със земята и не просто са я поддържали, те са се грижели за нея, облагородявали са я. Тогава храната е била полезност, тъй като е дарявала живот.

Днес пък имаме ГМО храна, която лишава живот и разболява. Но си имаме и могъща фармацевтична промишленост. Всичко е в опаковки – и храната, и по този начин нужните ни медикаменти. В тази връзка ще приведа един откъс от Луиз Хей, който трайно се настани в съзнанието ми: " Храня се единствено с неща, които порастват ". Звучи простичко. Но това е фундаментът.

Храната не е единствено пържени картофи, чипсове и сандвичи. И не се лимитира единствено до по този начин познатите ни въглехидрати, мазнини и белтъчини. За да е потребна и да ни поддържа здрави (нейното действително предназначение), тя би трябвало да съдържа и фибри, и минерали, и витамини, и микроелементи...

За благополучие от ден на ден хора в последно време обръщат взор към естествените блага и към суперхраните. Това е симптом, че желаят да възстановят прекратена си връзка с природата. А ние би трябвало да си припомняме понякога, че България изобилства от натурални храни и суперхрани. Те са на всички места към нас – в двора, в парка, на поляните, на полетата. Също както е било едно време. И също както едно време, те не престават да са източник на здраве и живот.

Коприва

За множеството хора изгодите от копривата се свързват с високото наличие на желязо. Но с изключение на желязо, в копривата се съдържат 20 аминокиселини, 8 от които са незаменими. Това са тези аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани от организма и е нужно да се одобряват посредством храната. Сушената коприва е доста богата на белтъчини – цели 25% се съдържат в нея. За съпоставяне – в свинското месо са 16%.

Малко знае се, че наличието на витамин C в копривата е по-виско от това на лимоните, а наличието на витамин А – от това на морковите. Освен това има огромни количества витамин К, който е от огромно значение за съсирването на кръвта. Тя е източник на минерали, като: калций, магнезий, цинк, фосфор, кобалт и други Листата на копривата са богати и на хлорофил, а той от своя страна има противораково деяние и намалява киселиността на кръвта.

Черница

Плодовете на черница са извънредно богати на витамини. Особено високо е наличието на витамин А, С и В2. Срещат се следните минерали - фосфор, натрий, калий и магнезий. В черницата се съдържат 18 аминокиселини. В нейния състав съвсем липсват мазинини, а количеството на захар е относително малко, което я прави подобаваща за ежедневна консумация.

Черницата се възприема като помощно средство при бронхит; при леки форми на диабет също се употребява, поради способността й да понижава равнището на кръвната захар. Доказано е подобрението на активността на сърдечно-съдовата система.

Освен това в нея се съдържа ресвератол – счита се, че той има анти-застаряващо деяние, въпреки че това изказване не е подкрепено с научни доказателства. Дори и действието на ресвератолът към момента да не е изследвано върху човек, при направените проби върху гризачи са следени противовъзпалителни и противоракови резултати.

Черницата е положително средство за битка с разнообразни дерматози, поради съдържащия се в нея танин, който има изсушаващ резултат.

Тученица

Тученицата може да се види безусловно на всички места. Тя израства даже на напълно дребни площи, задоволително е единствено да има почва. Мнозина я считат за бурен, само че в действителност тя съдържа доста потребни субстанции и витамини и се употребява като лек при редица заболявание. Някои от тях са: вирусни инфекции, възпалени сливици, възпаления на половите органи, цистит и други

Високото наличие на витамин А прави тученицата доста потребна за зрението. Само 100 грама са задоволителни, с цел да приемете половината от нужната ви за организма дневна доза от този витамин. В тученицата се откриват и витамините В6 и В9, както и минералите: калий, натрий, магнезий, фосфор.

Това растение е доста уместно за консумация от вегетарианци – в него се съдържа пет пъти повече омега-3 мастни киселини от спанака. Консумацията на тученица спомага за прочистването на кръвоносните съдове и насъбраните в тялото отрови.

Тя е и натурален антибиотик, който унищожава салмонела, туберколозни и други болестотворни бактерии. Важно е да се спомене обаче, че тя не трябва да се употребява по време на бременност.

Лапад

Лападът, паралелно с копривата и спанака, е едно от най-предпочитаните растения за консумация напролет. Едва ли има баба, която да не се е скитала из полянките през март и април, с цел да се снабди с някоя от тези вълшебни " треви " – неотменна част от свежата пролетна чорба.

В предишното хората не са знаели да вземем за пример, че лападът има богато наличие на витамини от групата B – B1, B2, B3, B6, B9, както и – E, C и K. Но през днешния ден тези обстоятелства са известни. И всеки може да трансформира лапада в част от пролетната си вечеря. Той има богато наличие на хлорофил, в него има протеин, калий, калций, фосфор, желязо, магнезий.

Желязото е скъпо при лекуване на анемия, а антрахиноновите съединения отлично влияят на органзма при мързеливи вътрешности. В лапада има високо наличие на калций и фосфор. Както добре знаете те са нужни за поддържане на здрави кости.

Освен това изгодата както от лапада, по този начин и от копривата и спанака по време на пролетната отмалялост, е несравнима. Консумацията им единствено в продължение на два-три дни изцяло ще отстрани умората и ще ви зареди с сила.

И това е забавно:Сокът от ананас има имуностимулиращо деяние - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.

Шипка

До ден сегашен тя продължава да се среща на всички места. Шипката е диворастящ шубрак, който няма потребност от засаждане. През годините славата й се е съхранила, за разлика от доста други растения.

Едва ли има човек, който да не знае, че тя има доста богато наличие на витамин C. Но какъв брой тъкмо е то? Установено е, че в 100 грама плод от шипка се съдържат 2 грама от витамина. Това значи, че плодът има до 30-40 пъти повече витамин С от лимона.

Но освен витамин С има в него. Богат е също по този начин на: витамин А, Е, К, В1, В2. Съдържа незаменими мастни киселини омега-3 и омега-6, минерални соли – калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви. В шипката се съдържа още и пектин, който намалява неприятния холестерол и работи изчистващо на организма.

Шипките узряват изцяло през есента, това е и интервалът, в който би трябвало да се берат. А в студените зимни месеци са отлично естествено средство за битка с грипа и настинката, защото укрепват имунната система. Шипките са доста ефикасни, когато просто ги счукате и ги залеете със студена вода. Нужно е да ги оставите да престоят 8-10 часа. Така те резервират всички витамини и скъпи детайли.

Люцерна

Мнозина асоциират люцерната с храна за животните. Истината обаче е, че люцерната е позната от дълго време и епохи наред е употребена като лекувита храна.

Тя съдържа антиоксиданти и всичките незаменими аминокиселини. Много богата е на минерали – калий, калций, цинк, фосфор, магнан, желязо и витамини – A, D, B, B4, B6, E, K, U. Богатото наличие на фосфор и калций спомага за укрепване на костите. Затова люцерната се изпозлва при артрит.

У нея се откриват изофлавони – субстанции, които подкрепят поддържането на равнищата на естроген в организма. Именно това тяхно свойство обаче не прави огромното количество люцерна уместно за консумация по време на бременност.

При люцерната, сходно на сока от зеле, се съдържа витамин U. Това я прави подобаваща при проблеми с храносмилателната система. Тя, както и зелевият сок, имат свойството да облекчават признаците на пептичната язва, гастрита и други

А витамин К, който се съдържа в нея, спомага съсирването на кръвта. Това прави люцерната доста скъпа при щедро кръвотечение.

Кълновете от люцерна също са доста потребни - в студените зимни дни сходно нещо освен ще ви зареди с сила, само че и ще лечебно влияние върху вас.

Източник: Нели Средкова, HighViewArt.com

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР