Интересно е, че в различните страни по света едни и

...
Интересно е, че в различните страни по света едни и
Коментари Харесай

Коледната трапеза по света

Интересно е, че в другите страни по света едни и същи празници освен се честват по разнообразни способи, само че и на масата се сервират разнообразни ястия. И по този начин, жителите на Полша на Коледа избират да готвят постни и рибни ястия. Според античните традиции на трапезата им би трябвало да има най-малко 12 (според броя на апостолите) ястия. Боршът с уши се сервира като парещ на коледната софра, където дребни кнедли с заряд от гъби или зеле работят като уши. А преди празничната вечеря всеки от членовете на фамилията би трябвало да разчупи специфични питки от безквасно тесто и да нахрани с тях съседа си. В същото време те би трябвало да си пожелаят шанс и благополучие. 

В Хърватия по античен бит на празничната маса се слагат свещи, които се украсяват с елхови клончета и лъскава сърма. В самото начало се сервират дребни сладки под формата на червени сърца, поръсени с пудра захар. На хърватската софра доминират постни и нискокалорични ястия, както и разнообразни зърнени храни, мак, сушени ябълки и круши. Освен това, съгласно традицията, всеки член на фамилията би трябвало, в случай че не яде, то да опита парче " шесница “ (хърватски калач, натрит с чесън и подправки). 

В Англия главното ядене на коледната софра е така наречен plumpudding. Приготвя се от огромно количество галета, свеж бекон, яйца, брашно, подправки и стафиди. Преди да сервира, домакинята залива пудинга с ром и го възпламенява. От месните ястия на празничната софра има пълнена пуйка, която се сервира на масата със сос от цариградско грозде. 

В Словения Коледа стартира на 13 декември и приключва на 2 януари. На трапезата на празник наложително би трябвало да има специфичен самун от три типа брашно: ръжено, елда и пшеничено. Според античната легенда, като яде подобен самун, всеки ще получи мощ и здраве. Като месни ястия на Коледа домакините сервират печено свинско и черен пудинг. 

Жителите на Дания на Коледа провеждат същински празник за стомаха. Те готвят доста значителни и висококалорични ястия (и в огромни количества). Така жителите на града демонстрират желанието си да оказват помощ на всички, които нямат опция освен да сготвят, само че и да хапнат толкоз щедро ядене. Сред ястията, сервирани за десерт, си коства да се подчертае оризовата каша, която се назовава " грюце ". Тази каша се залива от горната страна с компактно желе и се гарнира с настъргани бадеми. 

Традиционното ядене в Германия, както към този момент казахме, е гъската. Обикновено се сервира със зеле и ябълки. Гъската се сервира на дребни порции в допълнение към греяно вино, приготвено по специфична рецепта. Като десерт германците подготвят джинджифилови фигурки под формата на Исус, Дева Мария, а също по този начин пекат джинджифилови бисквити и сладостен самун. 

Във Франция за Коледа опитни майсторки готвят птиче месо във фурна. Може да бъде печено пиле, гъска или пуйка. Освен това домакините нарязват пушена сьомга на тънки филийки и вършат сандвичи с гъши пастет, наречени гъши дроб. За десерт французите ядат сладки шоколадови трюфели с чай. 

 Във Финландия, където съгласно легендата е роден Дядо Коледа, на масата се сервират салата от цвекло, печена ряпа, пържени или варени картофи и коледна шунка. Освен това самата шунка се подготвя по специфична рецепта. Първо се нарязва на ситно, намазва се с кокоше яйце, овалва се в галета и суха горчица и се запича във фурната. 

Въпреки че по-голямата част от египтяните са мюсюлмани, измежду тях има поданици, които също като нас честват Коледа. Освен това жителите на града стартират да се приготвят за празника от 5 януари. По време на коледните празници правилните поданици на Египет подготвят ядене от прясна риба, наречено стихии. Това ядене се сервира на масата дружно с безквасен плосък самун. Десертът се състои от глазирани и захарни кексчета, изобразяващи подиуми от раждането на Исус Христос. 

Две или три седмици преди тържеството жителите на Швеция стартират да украсяват домовете си. Те също по този начин варят своя лична бира, пекат сладкиши, захарни гевреци и бисквити, завършени като домашни любимци като кози и свине. 

Италианците избират да подготвят талиатели за Коледа - тип юфка, която доближава единствено един сантиметър в диаметър. По предписание се сервира с морски блага: миди, миди, раци, скариди, както и риба тресчица. Сред рибните ястия, които апропо могат да бъдат повече от 20 типа на коледната софра, могат да бъдат пушени или печени със зеленчуци змиорки, камбала, пъстърва и други. 

Но всяка стопанка прави всичко по собствен метод, в това число избора на ястия и вариантите за тяхното подготвяне.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР