Интересни работи стават напоследък с новина номер едно на годината

...
Интересни работи стават напоследък с новина номер едно на годината
Коментари Харесай

Дебилността и коронавирусът

Интересни работи стават в последно време с вест номер едно на годината – коронавирусът. И стават основно тъй като доста бързо забравяме и доста малко ни изясняват!
Какво забравихме – това, че е нужно да съблюдаваме обикновени ограничения за лична отбрана и отбрана на близките. Да носим маски на закрито, когато няма по какъв начин да съблюдаваме физическа отдалеченост. Да не вършим грандиозни събирания на другари, близки и родственици, без значение от мотива. Да не се бутаме един в различен на опашката в магазина или друга обществена институция. Да си мие ръцете по-честичко, в сравнение с си мислим, че би трябвало да го вършим.
Забравихме ги тези неща, тъй като е по-лесно. И тъй като по този начин се научихме – всичко да е както на нас ни е комфортно, да става незабавно.
Точно поради това не слушаме. Но в България виновните лица тъкмо и поради това не изясняват. По остарял табиет от комунистическо време, когато се е работило на правилото да мълчиш и да изпълняваш, и в този момент управленците на тази рецесия (а и освен на тази криза) не престават по този начин – тъй като им е по-лесно.
Като безспорни цифри, а и процентно, почнаха да се усилват случаите на ковид. Само че никой виновен за ръководство на рецесията не сподели за какво! Например – в предприятието в Доспат какви съответно са били ограниченията да не се допусне болест и какви са наблюденията за спазването им? Някой маска ли не е носил, ръцете ли не си е дезинфекцирал, яли са общо паница на обяд ли, какво?
И още – прословутото репродуктивно число, което демонстрира по какъв начин се развива болестта, т.е. един болен какъв брой души заразява, в този момент какво демонстрира? По един път на месец-два ли ще се сеща професор Кантарджиев да ни го споделя, до момента в който се заяжда задочно с доцент Мангъров за Швеция? Или професор Николай Витанов ще ни приказва приказки за шарана, вместо да опише малко за методите си на калкулации и правене на модели за предугаждане на рецесията и за какво в тях я няма променливата на човешкото държание – и такива променливи се пресмятат в математиката! Или още има вяра професора, че ограниченията ни са най-хубави в света и множеството хора ги съблюдават – кой ли тогава е шаран?
А може би в миналото ще разберем и дневно какъв % от тестванията се вършат на контактни лица, какъв на инцидентен принцип? Защото второто число е значимо да се следи за дифузна болест. Може би и ще разберем какъв брой постоянно се тестват едни и същи хора – да вземем за пример НСО, та да имаме и такива аномалии в картинката? Въобще, въпроси доста, само че отговори няма – и като няма, има съмнение!
Не става по този начин! Уважаеми доктори и политици, с цел да ви слушаме, би трябвало да сте престижи! За да сте престижи, би трябвало да си го заслужите! За да си го заслужите, би трябвало да се научите да обяснявате! И да обяснявате! Чак като сте обяснили задоволително – и като качество, и като количество, може да почнете да си спестявате по някое пояснение, тъй като ще сте станали престижи в очите на хората! Но когато те виждат явни необяснени несъгласия – за 4-5 заболели Банско го затворихме, а в този момент за 10 пъти повече Сърница и Доспат не ги затваряме, няма да ви имат вяра! Няма и да ви слушат! А като не слушат, не съблюдават обикновени ограничения и не се пазят. Като не се пазят, вашата работа става по-сложна. Толкова ли е мъчно да го разберете? Както очевидно на Йорданка Фандъкова ѝ е мъчно да разбере, че има доста огромна разлика сред позитивен резултат на бърз тест и на PCR тест - какво тъкмо отразява всеки от тези проби, и че като при бърз тест резултатът е позитивен, не се бърза с паникьорски постове във Фейсбук. Но нали генерал-майор професор доктор Веницслав Мутафчийски отхвърли тотално бързите проби на няколко пъти - нищо, че и PCR не е 100% прецизен, не е даже 80%!
П.п. В днешно време в България образованието е доста сложна задача, тъй като то е належащо в доста аспекти, само че най-много би трябвало да се образоваме, че ни е нужно да знаем. За страдание, когато няма съответни медии, това не става. А съответни медии няма, тъй като не е политически преференциално. Но проблемите не изчезват единствено тъй като не се споделят! Няма и да изчезнат, в случай че не се изяснява - дълго, напоително, обективно!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР