Интересни находки от три епохи са намерили археолозите, които проучват

...
Интересни находки от три епохи са намерили археолозите, които проучват
Коментари Харесай

Находки от три епохи откриха край новостроящото се трасе на АМ Хемус

Интересни находки от три столетия са намерили археолозите, които изследват новостроящия се сектор от Автомагистрала " Хемус " край село Градище. Едно от най-впечатляващите е бронзово огледало от Ранното Средновековие - VIII-X век, заяви за Българска телеграфна агенция гл.ас. доктор Андрей Аладжов от НАИМ-БАН.

Археолозите са изследвали късноримско населено място със стопанска част. Тя се състои от навеси за произвеждане на глинени съдове, пещи за изпичане на глинени съдове, както и хранилища за предпазване на зърно и други хранителни артикули.

Освен тази ера обаче има и артефакти от Ранносредновековна ера - синхронна на първата българска столица Плиска, изяснява археологът.

От тази ера са проучени три землянки с размери 3,20 метра на 3,50 метра. Във всяка има по една каменна печка, която е служила за отопление, както и огнище за подготвяне на храна, добави доктор Андрей Аладжов.

Именно в една от тези землянки е намерено и половин бронзово огледало от Ранното Средновековие. Това може би е първото огледало, намерено изобщо в България от този интервал, счита археологът. Друга забавна находка, съгласно специалиста, е бунар от Римската ера, в който са открити елементи от стомни и кофи. " При него беше забавно, че устието на кладенеца беше настлано с камъни в необятен диапазон, с цел да се обезпечи достъпът при кално време ", сподели доктор Аладжов. По време на разкопките са открити над 400 монети и към 25 фибули, както и няколко черепа.

Д-р Андрей Аладжов изясни, че с изключение на тези столетия в селището е открита една по-ранна - Къснобронзова ера от 1200-1100 години преди Новата епоха. От нея имаме няколко жилища, които са глинобитни, уточни още специалистът и добави, че ще бъдат проучени детайлно на идващ стадий, най-вероятно в края на септември. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР