Интересна механика, атрактивен дизайн и разнообразие от теми за всяко

...
Интересна механика, атрактивен дизайн и разнообразие от теми за всяко
Коментари Харесай

Играта на играчките

Интересна механика, атрактивен дизайн и многообразие от тематики за всяко въодушевление. Това са настолните игри, познати още и под името бордови. Да, да... Първата асоциация на човек може и да е с " Монополи " и " Не се сърди дребосъче ", само че истината е, че актуалните бордови игри са доста повече от това.

Но най-големият им плюс, съгласно нас, е, че предизвикват вербалната връзката и спомагат за " разчупване на леда " сред непознати. Изпитано средство са и за развлечение и насърчаване на качества като работа в екип, разумно мислене и креативност.

Естествено, събират към себе си хора с идентични ползи и оферират още куп съпътстващи занимания, като пиянство на бира, да вземем за пример. Затова и феновете на бордовите игри си се събират на едно място и играят. По остарелия метод, онлайн.

Board Games Ruse е тъкмо подобен клуб и отваря порти в дунавския град при започване на този януари. Идеята е на Димитър Делев и напълно не е самоцелна. Той си прави изследване до каква степен хората на локална почва ще споделят страстта от заниманието настолни игри. Резултатът го кара да има вяра, че актуалната nerd-geek просвета, по този начин известна на Запад, несъмнено заслужава внимание и в България.

 Снимка 335607

Послушахме Димитър и, ето, отсам надолу следват седем клуба, които работят на цялостни обороти години наред, имат своята публика, одобряват любопитни новодошли с отворени прегръдки и се съгласиха да споделят с нас кои са и петте най-играни заглавия на тяхна територия.

Трите трола

" Трите трола " са два - като физически клубове, и са едни от първите за настолни игри в София. Основават ги трима другари, чиято сбирка от заглавия в един миг нараства дотам, че момчетата вземат решение да я споделят с хората.

Днес " Трите трола " разполагат с 400 игри общо, като в двата клуба се поддържат разнообразни заглавия. Имат за празненство, стратегически, тематични, асоциативни, детски, картови и други. Барът им е добре зареден и предлага над 40 типа бири и многообразие от неща за ядене.

 Снимка 335596

" Все повече хора избират това развлечение, тъй като до момента в който играеш, времето минава незабелязано, диалозите са непринудени и опознаваш другите по-лесно посредством играта ", споделят от клуба. Начинаещите стартират с по-леките (като правила) Dixit и Concept или с блъф игри, като Among Thieves и Мascarade. След време разнообразяват с Carcassonne и Ticket to Ride, а по-напредналите - с Catan или Game of Thrones.

Топ 5
1 Codenames 2 Splendor 3 Cards Against Humanity 4 Mysterium 5 Avalon
Абордаж

През деня този клуб е кафене с пространство за фрийлансъри, а след 18 ч. се преобразява в бар за настолни игри. Освен тематичната пиратска конюнктура и настолни игри, оферират крафт бири, специфични виновност и чай.

В селекцията от игри на " Абордаж " попадат както някои от най-обичаните измежду клиентите им - Splendor, по този начин и такива с награди - Settlers of Catan, или излезли във вид на български език - Kingdomino.

 Снимка 335597

" Популярността - в огромна степен, се дефинира от това дали дадената игра е излязла скоро, дали има нови разширения (т. нар. експанжън) и така нататък ", споделят от клуба.

Топ 5
1 Splendor 2 Settlers of Catan 3 Codenames 4 Sheriff of Nottingham 5 Dixit
Да играем

Най-просто и най-правилно " Да играем " може да се опише като пътуваща библиотека с настолни игри. Във Велико Търново са от към четири години и в началото съществуват като общественост, която си провежда постоянни срещи за настолни игри. Случва им се да се назовават и клуб, въпреки доста време да нямат тъкмо несъмнено лично място.

От към година обаче стартират постоянно да се събират в бар Cybar. Ядрото на групата (и най-запалените играчи) са към 30-40 души, а по-широкият кръг стига до над 200. В сбирката им има и към 200 заглавия на игри.

 Снимка 335600

Тази година " Да играем " ще провежда за повторно " Настолен град " - фестивал на настолните игри във Велико Търново.

Топ 5
1 Hanabi 2 Pandemic 3 Terraforming Mars (една от най-играните за 2017 година, по думите на клуба) 4 Catan 5 Unfair
Каркасон

Според " Каркасон " настолните игри постоянно се подценяват от обществото - считат се за несериозно и недотам почитано средство за другарство. Според самите тях обаче игрите " имат голям капацитет за продан на хрумвания, за разкриване на мощните и слабите ни страни, за рационализиране, социализиране и разтоварване ".

 Снимка 335601

В селекцията на клуба попадат стратегически игри като Catan, както и наподобяващата асоциации, само че с карти, Dixit, и доста други.

Топ 5
1 Activity 2 Avalon 3 Codenames 4 Dixit 5 Catan
Мълиган

Това уютно място се намира в столичния квартал " Мусагеница " и предлага освен огромен подбор от заглавия, само че и питиета и неща за ядене - с цел да не липсва нищо, до момента в който тече играта.

Интересно е, че в случай че трябваше да класират шест, а не пет, игри, на шестата позиция безспорно щеше бъде една от остарялата школа - " Бридж-белот ".

 Снимка 335603

" Въпреки че множеството играчи на бордови игри не биха го определели тъкмо като настолна игра, познатият на всички белот е толкоз известен, че в клуба организираме шампионати всеки месец. "

Топ 5
1 The Resistance (и нейните продължения (expansions)) 2 Stone Age 3 Codenames 4 Catan 5 Shadow Hunters
Varna Games

Този клуб приютява хора с най-различни ползи и предлага настолни игри за всеки усет - ролеви игри (Dungeons & Dragons), игри с колекционерски карти (Magic: the Gathering и Yu-Gi-Oh!), както и доста други с разнородни жанрове и механики.

 Снимка 335604

Varna Games разполага с над 60 места и повече от 100 разнообразни игри, в това число експанжъни, както и книги за ролеви игри.

Топ 5:
1 The Resistance: Avalon 2 2 Dixit 3 3 Wolfed 4 4 A Game of Thrones: The Board Game Second Edition 5 Arena: For the Gods
Другият палат

Мястото съществува от 2012 година и през днешния ден действа и като клуб, и като магазин за бордови игри. Макар и умислен като по-спокойно и геймърско място, в " Другият палат " турнирните се радват на повече внимание. Същия превес взимат и по-стратегическите над празненство игрите.

 Снимка 335605

Топ 5
1 Century: Spice Road 2 Pandemic 3 Magic: The Gathering 4 Legend of the Five Rings 5 Patchwork
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР