Интересна костенурка привлече вниманието на учените към австралийската река Мъри.

...
Интересна костенурка привлече вниманието на учените към австралийската река Мъри.
Коментари Харесай

Костенурка-пънкар изненадва учени

Интересна костенурка притегли вниманието на учените към австралийската река Мъри. Странната костенурка е покрита с водорасли, има необикновено дълга опашка и диша с детеродните си органи. Досега има доста малко открити представители на този чудноват тип костенурки, прочут на науката като Elusor macrurus.

Местните назовават този тип костенурки на галено Пени. Те са представители на по този начин наречените змиеглави костенурки, само че Пени може да се види единствено в река Мъри, тя не живее на друго място. Костенурките Пени доближават до 40 сантиметра дължина и може да е както шарена, по този начин и едноцветна.

Върху корубата на костенурката, а също по този начин и върху главата ѝ порастват водорасли, които оформят смешна привидно прическа. Точно поради нея костенурката е известна и като пънкар измежду откривателите, защото водораслите оформят нещо като пънкарски гребен върху главата ѝ, който е ситуиран тъкмо в средата като линия.

Освен пънкарската прическа костенурката Пени има и друга специфичност - тя диша с клоаката си, която ѝ служи и за детероден орган. Когато е под водата, тя гълтам през клоаката си О2, с цел да може да остане допустимо най-дълго под водата. Тези костенурки дишат и като останалите си събратя, когато са над повърхността на водата.

При водните костенурки опашката е определяща за пола - мъжкарите имат доста по-дълги опашки от женските. В това отношение костенурките Пени слагат връх - техните опашки са дълги колкото две трети от корубата им. Костенурките Пени са доста бързи плувци, защото имат доста дребна глава и големи задни крайници. Под долната челюст на тези странни костенурки има специфични мустачки, само че не е ясно каква тъкмо е тяхната функционалност. Възможно е те да служат за по-бързо намиране на храна.

Костенурките Пени са пред изгубване, тъй като бракониерите непрекъснато взимат яйцата им. Те са оповестени за измиращ тип, само че все пак кражбите на яйца не са спрели, което съгласно експертите значи, че в околните няколко години костенурките Пени ще изчезнат вечно от планетата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР