Интересна история има конкурсът за непубликувана поезия за деца, който

...
Интересна история има конкурсът за непубликувана поезия за деца, който
Коментари Харесай

Как конкурсът за непубликувана поезия стана национален...

Интересна история има състезанието за непубликувана лирика за деца, който библиотеката в Панагюрище афишира всяка година. Конкурсът е народен и е на името на патрона на библиотеката Стоян Дринов, а още за началото на проявата и нейната история през годините споделя нейният шеф Стефан Рапонджиев.

" Националният конкурс за детска лирика е уникален в цялата страна.Идеята се ражда непринудено, а неин създател е библиотекарката Спаска Тасева. Конкурсът първоначално е общински и включва присъединяване на деца. Пръв ръководител на литературното жури е детският публицист Продрум Димов ", разясни Рапонджиев.

Второто издание през 1996 година минава под знака на 120 година от Априлското въстание и е с тематична устременост - „ Априлий 1876-а - най-българското време ”. Тогава и в идващото издание ръководител на журито е панагюрският стихотворец и ръководител на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

През 1998 година състезанието уголемява своите географски граници и от общински прераства в районен. В журито влизат и поетите Петър Андасаров, Петър Динчев, и литературният критик Благовеста Касабова.

На идната 1999 година се ражда и смелата концепция от районен състезанието да стане народен и да е единствено за детска лирика. Мечтата става действителност взаимно с редакцията на вестник „ Български публицист ”. Идеята е да се подтиква по-широк кръг писатели да основават нови вълнуващи произведения за младите читатели, споделя още Стефан Рапонджиев.

Своето име в историята на състезанието вписва и обичаната детска поетеса Леда Милева. Тя е ръководител на журито през 2000 година.

В годините литературният конкурс придобива огромна известност, включват се все по-голям брой участници от цялата страна, получават награди изтъкнати поети и създатели. В журито също вземат участие видни поети и критици.

Тази година стихотворения с детска тема, които не са оповестени, се одобряват в панагюрската библиотека до 8 май. Първата премия е 350 лв., втората - 250, а третата - 100 лв.. Връчването на премиите ще бъде на 31 май.

Снимка: Pia news
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР