Интересна гледка представлява най- големият парк в Пловдив днес и

...
Интересна гледка представлява най- големият парк в Пловдив днес и
Коментари Харесай

Траки, гладиатори, викинги и кръстоносци в парк Лаута в Пловдив

Интересна панорама съставлява най- огромният парк в Пловдив през днешния ден и утре- в Лаута се организира фестивалът " Пловдив- античен и безконечен ", а съществени участници в него са членове на сдружения за исторически възстановки, занаятчии и реконструктори от цялата страна. Все едно машина на времето е проработила измежду дърветата, любопитните неща са на всички места.

Над двеста души са посветили на тези сдружения, присъщи с детайлното изследване на избран исторически интервал и- въпреки и да не са историци, със целия жар на интереса си могат да опишат в действителност вълнуващи истории. Основните точки на интерес са в Средновековието, само че в палитрата от костюми и традиции виждаме от траки до възрожденци.

Тези хора са облечени с костюми, направени допустимо най- покрай оригинала, оръжията им, въпреки и от време на време направени от модерни материали, повтарят едно към едно остарели въоръжения. От елементарен участник можеш да схванеш какъв брой драгоценен е бил един китайски планински регион, в който има доста орли- перата от тях са основни за стрелите. Днес за задачите на възстановката ги вземат от пуйките.

 Докато мъжете са облечени в тежки ризници или тоги, размахват мечове, стрели и арбалети, дамите в днешния фестивал месят самун от ръжено брашно и варят булгур, а сушеното телешко на усет си е тъкмо като днешната пъстърма.  Другаде ковачи замахват над нагорещеното желязо,  резбари дълбаят паници, дами плетат ризници и декорации. Освен борбите, пресъздадени са всевъзможни моменти от живота от Античността, Ранното и Късното средновековие и Възраждането, в това число пазар на робини.

Фестивалът " Пловдив- античен и безконечен " ще продължи и на следващия ден, а ползата към него е огромен. Особено за децата, които се забавляват с игри отпреди епохи. Пловдивските участници показват възстановка на Филипополското херцогство/ 1204-1260 г/, когато кръстоносци минават през Филипопол на път към Йерусалим. 

 Фестивалът е част от програмата на Пловдив- Европейска столица на културата, съществени уредници са пловдивското Сдружение „ Заедно за личностно развиване “, Сдружението за възобновяване и предпазване на българските обичаи – Авитохол “ Варна и Сдружение „ Дукс Антика “ – Свищов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР