Интересен факт изникна от предизборната кампания – на практика неизвестната

...
Интересен факт изникна от предизборната кампания – на практика неизвестната
Коментари Харесай

СБОР? Маргинална партийка отвя ДПС по харчове за кампанията, къде са 90 000 лв.?

Интересен факт изникна от предизборната акция – на процедура незнайната партия „ Справедлива България Обединени Родолюбци “ (СБОР) е изпреварила Движение за права и свободи по изхарчени средства за политическа реклама. Досега СБОР е изразходвала 75 583.62 лева без Данък добавена стойност (над 90 бона с данъка), а придвижването, което е четвъртата по величина групировка в Народното събрание, остава по-назад с 56 990 лева

Това се вижда от данните за формалните разноски за реклама на изборните участници, събрани от Института за развиване на обществената среда, малко повече от седмица преди изборния ден на 29 октомври. Информацията се базира на наблюденията на неправителствената организация върху 39 национални и районни медии, които отразяват акцията с платена реклама, съобщи „ Сега “.

Реклама

Първото място по разноски заема ГЕРБ с 232 305 лева без Данък добавена стойност. За първите 10 дни на акцията партията на Бойко Борисов беше похарчила 220 005 лева, т.е., няма значително нарастване. Не подобен е казусът на обединението ПП-ДБ, чиито разноски са скочили от 93 630 лева за първата десетдневка на 209 685 лева в този момент. Третото и четвъртото място заемат, както преди, „ Възраждане “ (117 703 лева.) и Българска социалистическа партия (113 326 лева.). На тези четири обединения се падат още веднъж 60 % от всички рекламни разноски до момента, които общо възлизат на 1 130 720 лева без Данък добавена стойност за първите 20 дни на акцията.

Очевидно е, че въпросните обединения са парламентарни, т.е., най-големите в страната. Затова появяването на СБОР в тази група е много извънредно. Тази партия е записана още през 2012 година от предприемача Димитър Илиев. За първи път обаче необятната общност разбра за съществуването й през 2023 година, преди предварителните избори през април. Тогава тя взе участие във вота посредством обединението „ Заедно “, прочула се с това, че беше управлявана от Ива Митева и Любомир Каримански – някогашни водещи политици и депутати от партията на Слави Трифонов Има Такъв Народ.

„ Заедно “ претърпя цялостен неуспех – получи едвам 8755 гласа (0.35 от вота). Сега обаче СБОР се явява независимо на локалните избори, като даже излъчи собствен кандидат-кмет в София и листа с кандидати за общински съветници, измежду които се срещат известни имена – като рапърът Адриан Рачев, прочут като Румънеца, и пиарът Ива Екимова. А по разноски за реклама изпреварва освен Движение за права и свободи, само че и Има Такъв Народ (19 671.24 лева.), която също е парламентарна групировка. За изборите до момента СБОР е отчела дарения в размер на немалката сума от 95 452.74 лева, както демонстрира регистърът на Сметната палата.

Всъщност, Има Такъв Народ е надмината по рекламни разноски и от други дребни извънпарламентарни обединения като ВМРО-БНД, „ Левицата “, КОД и „ Съединени за Пловдив “. Това демонстрира, че слабоизвестните политически сили не трябва да се подценяват, откакто са толкоз способни да събират спонсори.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР