Интересът за ваксиниране сред масовия българин е драстично малък към

...
Интересът за ваксиниране сред масовия българин е драстично малък към
Коментари Харесай

„0 от 1800” – много от списъците на джипитата за ваксиниране са празни

Интересът за имунизиране измежду „ всеобщия българин ” е фрапантно дребен все още, сподели инспекция на „ Сега ”. Той се обрисува да е много по-нисък по отношение на медиците и учителите, включени в първите две етапи на ваксинирането, въпреки и те да не демонстрираха изключително предпочитание. Вероятно ниския интерес е една от аргументите властта да не наподобява толкоз обезпокоена за логистиката при идните имунизации макар многото неясноти, които не престават да стоят на дневен ред. 

В момента персоналните лекари вършат описи с хората, които не попадат в първите три стадия на имунизацията, само че желаят да се включат. Именно с тях -  в кабинетите на джипитата, до към 5 март ще започва така наречен всеобщо имунизиране. Но описите са съвсем празни, някои практики непосредствено записват нулев интерес. Имената на искащите би трябвало да бъдат предадени в съответната РЗИ до понеделник, т.е. ситуацията едва ли ще се промени фрапантно в идващите дни. Все отново описите не са дефинитивни и ще могат да се допълват непрекъснато. 

Първоначално персоналните лекари получиха указания да записват единствено хора над 65 година и по-млади с хронични болести, както публично е съгласно имунизационния проект. Но заради неналичието на огромен интерес започнаха да записват всеки искащ. С това действително се даде опция да се включи всеки мераклия. Въпреки отпадането на целите при събирането на поръчките картината по селата в така наречен неподходящи лекарски практики демонстрира доста невисок интерес. „ От 600 пенсионери при мен трима се записаха. Казвам и на по-младите, само че няма към този момент ”, заяви пред „ Сега ” лекарката Галя Пенева от село Гроздьово, Варненско. „ От 1800 нямам нито един записан ”, сподели Неджми Уруч, джипи в село Лъжница, Благоевградско. Валентин Славков от Кърджалийско, който обслужва над 1000 пациенти, е записал четирима. 100 от 1600, 15 от 550... – това са числа за шуменски и ямболски села. Ситуацията е напряко отлична при Диана Кръстева от Хотница, Великотърновско. „ Около 30 души са записани от общо 250. Много питат за съветската ваксина. Кой им е вкарал мухата, че ще има съветска ваксина, не знам ”, разяснява тя.

В огромните градове ползата е по-висок, само че отново е много по-малък от първата фаза при медиците (около 20%) и учителите (24%). При софийския персонален доктор Христина Иванова от към 1100 пациенти са се записали 45 възрастни и 18 по-млади. При Румяна Маркова от Пловдив и Христина Николова от Бургас - към 10%. Светлин Митев от Варна и Нина Сярова от Стара Загора оповестиха за към 15% искащи.

Почти всички джипита, с които " Сега " съумя да се свърже, не бяха наясно по какъв начин тъкмо ще бъде проведена имунизацията. От здравно министерство също не дават съответни отговори и прибягват до общи приказки по съответни въпроси, свързани с реда, по който ще се правят имунизациите при джипитата. Неяснотата дали ще се следват предпочитаните групи остава, въпреки че при доста невисок интерес този въпрос отива на втори проект. Ако не покаже най-малко дребен интерес по тематиката обаче, България рискува да се прочуе като една от дребното страни в Европа, която не е направила никакъв опит да имунизира преди всичко най-възрастните и рискови групи.

Още няма елементи и към готвената платформа за онлайн регистрация за имунизирането, от която се чака да усъвършенства организацията в огромните градове и да даде опция за избор на ваксина и място на имунизация. Докато платформата не стане дейна, остава логаритъмът позвъняване на персонален доктор. От Министерство на здравеопазването са безапелационни, че персоналните лекари нямат право да отхвърлят да имунизират жители, каквито сигнали към този момент се получават. " Общопрактикуващите лекари са договорни сътрудници на НЗОК и в този смисъл същите имат ангажимент към реализирането на дейностите, контрактувани в НРД, в т. ч. и слагането на имунизации ", акцентират от Министерство на здравеопазването в отговор на въпроси на " Сега ". Не излиза наяве какво би трябвало да създадат жителите, в случай че подобен отвод въпреки всичко е налице. 

Здравно неосигурените лица ще се имунизират в районните здравни инспекции и в други пунктове на територията на съответните области, като всички тези места за имунизации ще станат забележими в google maps, изясняват още от Министерство на здравеопазването. В труднодостъпни места с изключение на на персоналните лекари за имунизациите ще се разчита и на мобилни екипи. Продължава да няма детайлна информация и по какъв начин тъкмо ще се подсигурява избора сред трите налични все още ваксини, в случай че пациентът е декларирал даден артикул, а от него сега няма налични дози.

ПОЧТИ НЕВЕРОЯТНО

Проверката на „ Сега ” за интереса на хората откри и напряко невероятни на фона на общата картина данни. Те са при персоналния доктор Юрий Йорданов, който обслужва пациенти в Плевен и селата от региона – от 470 души над 65 години 320 са изявили предпочитание да се имунизират, плюс 11 по-млади.

 

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР