Интересът тази година е най-силен от сферите на биологията, химията

...
Интересът тази година е най-силен от сферите на биологията, химията
Коментари Харесай

51 българки в конкурса „За жените в науката“ 2020

Интересът тази година е най-силен от сферите на биологията, химията и медицината
Общо 51 българки учени ще се състезават за националните стипендии „ За дамите в науката “ 2020. Срокът за кандидатстване за годишния теоретичен конкурс на ЮНЕСКО и L’Oréal бе 31 май 2020 година Най-голям брой научни кандидатури са получени от сферите на микробиологията и биологията, следвани от химия и медицина.

Предстои кандидатурите да бъдат оценени от експертно жури от водещи научни експерти. Лауреатките на програмата ще бъдат оповестени през есента на 2020 година след гласоподаване на Журито. Три дами ще бъдат наградени със стипендии от по 5000 евро всяка, като това е едно от най-високите научни оценки, които се раздават в страната. Te са предопределени да подкрепят тяхната изследователска работа в България, да отличат научния им капацитет и да ги стимулират да не престават да се занимават с научна активност. В световен проект програмата цели да увеличи броя на дамите в науката (едва 29%* от учените в света са дами) и да реализира полово тъждество в тази сфера.

„ За дамите в науката “ е неповторим за България и света план. Той е и измежду най-престижните научни състезания у нас, който тази година отбелязва своята 10-а годишнина. Стипендиите по програмата се отпускат всяка година от 2011 година насам за да подкрепят изследователската кариера на млади дами учени в България. Освен че са финансов тласък за научните гении на България, премиите „ За дамите в науката “ целят да подтикват развиването на науката в страната и да стимулират повече младежи у нас да изберат кариера в тази сфера. Към момента програмата е отличила 24 българки с общ фонд от над 100 000 евро.

Националната стипендиантска стратегия „ За дамите в науката “ в България се организира в партньорство сред Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L`Oréal България. Медиен сътрудник на самодейността е сп. „ Българска просвета “.

Една от българките стипендиантки за 2020 година по програмата ще завоюва и опция да се бори за едно от 15-те интернационалните оценки на L`Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани всред най-хубавите стипендианти в националните и районните издания на „ За дамите в науката “ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават опцията научните им планове да блеснат на интернационалната научна сцена, както и финансово подучване от 15 000 евро.

*Научен отчет на UNESCO с прогноза за 2030  година

 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР