Интересът на Тръмп да купи Гренландия приличаше на шега. След

...
Интересът на Тръмп да купи Гренландия приличаше на шега. След
Коментари Харесай

Напрежение между Тръмп и Дания заради Гренландия

" Интересът на Тръмп да купи Гренландия приличаше на смешка. След това нещата станаха грозни ", гласи заглавие на в. " Ню Йорк таймс ".

Започна се със заглавие, което като че ли беше взето от сатиричния уебсайт " Ониън ". След това се отприщи проливен дъжд от смешки по телевизионните комедийни коментарни шоута и обществените медии. И най-после се стигна до сериозен дипломатически раздор сред Съединени американски щати и един от отдавнашните им съдружници, написа американският всекидневник.
 Гренландия iStock/Getty Images

Когато премиерката на Дания Мете Фредериксен ясно даде да се разбере, че Гренландия не е за обмен , Тръмп анулира свое планувано за септември посещаване в Дания. Макар и президентът на Съединени американски щати изначало да настоя, че визитата му не е имала за цел да разисква покупката на Гренландия, при отменянето й той сподели, че в действителност е била тъкмо за това.

Вчера Тръмп разкритикува Фредериксен , като сподели, че определението й за концепцията за пазаруване на Гренландия от Съединени американски щати като " неуместен диалог " е неприятно и несвоевременно и че тя наскърбява освен него, само че и Съединени американски щати. " Тя не споделя това на мен. Тя споделя това на Съединени американски щати. Не може да се приказва по този начин на Съединени американски щати, най-малко не и до момента в който аз съм техен президент ", съобщи Тръмп.-->

" Това е следващият удар по престижа на Съединени американски щати при ръководството на президента Тръмп. Никой водач, бил той другар или съперник, няма да приема Америка на съществено. Не става дума единствено за немислимата концепция да се купува и продава територия като че ли приказваме за някоя постройка или игрище за голф. Става дума и за непредвиденото отменяне на държавна аудиенция вследствие на изцяло предвидимото отменяне на тази концепция ", цитира " Ню Йорк таймс " думите на някогашния непрекъснат представител на Съединени американски щати в НАТО при ръководството на президента Барак Обама Иво Далдър.
 Гренландия iStock/Getty Images
Датската премиерка Мете Фредериксен съобщи, че е сюрпризирана и разочарована от решението на Тръмп да анулира визитата си в Дания, тъй като тя не желае да му продаде Гренландия, написа в. " Гардиън ".

В същото време Фредериксен акцентира, че решението на президента на Съединени американски щати няма да засегне стратегическото, военно и комерсиално съдействие сред двете страни, отбелязва английският всекидневник.

" Гардиън " цитира думите на някогашния датски външен министър Вили Сьоундал, че това решение удостоверява, че " Доналд Тръмп е нарцистичен простак ", който не е наясно с главните правила на дипломацията.

В. " Хановерше алгемайне цайтунг " написа в публицистична публикация, че всеки, който подценява какъв брой безсърдечен може да е сегашният президент на Съединени американски щати, е неспасяем и че всички, които не го одобряват на съществено, ги чака изненада.

" Осъзнаването на това би било част от един европейски отговор. Иначе остава единствено да осъзнаем какъв брой дребни сме станали тук, в средата на този континент, откакто огромните страни към този момент нямат предпочитание да играят по разпоредбите на остарелия свят ", написа немският всекидневник, представен от ДПА.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР