Интересът на корейския бизнес към България доведе до реализирането на

...
Интересът на корейския бизнес към България доведе до реализирането на
Коментари Харесай

Зам.-министър Борисов: България може да предложи разширен пакет от инвестиционни стимули на корейски компании

„ Интересът на корейския бизнес към България докара до реализирането на редица планове. Броят на записаните у нас компании с корейско присъединяване е 249, а за интервала 1996-2018 година чистите директни вложения от Корея възлизат на 213.2 млн. евро, което подрежда страната измежду първите 30 страни по общ размер ПЧИ за интервала “.

Това съобщи по време на откриването на Втората сесия на Смесената междуправителствена българо-корейска комисия за икономическо съдействие заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов. Сесията са организира в границите на работното посещаване на министър Караниколов в гр. Сеул, Южна Корея, от 9 до 11 септември. От българска страна съпредседател беше зам.-министър Борисов, а от корейска Юн Канг-Хеон, заместник-министър на външните работи. На сесията участваха и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, заместник-министърът на защитата Анатолий Величков, посланикът на Република България в Република Корея Петко Драганов, както и други представители на българското държавно управление.

По време на сесията зам.-министър Борисов акцентира, че като високо индустриализирана страна с динамична стопанска система, която е главен фактор за растежа в Източна Азия, Република Корея е наш стратегически стопански сътрудник в района. Той посочи, че насърчаването на стокообмена с Република Корея е приоритет, дружно с привличането на южнокорейски вложения. По негови думи през 2018 година стокообменът сред България и Корея е повишен с близо 48%. Според него има капацитет за привличане на огромни корейски вложения в перспективни браншове у нас. От българска страна бе стихотворец ангажимент за построяването на стратегическо капиталово партньорство от нов вид, което би могло да надвиши съществуващите капиталови тласъци, заложени в Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ).

Пред участниците в сесията зам.-министър Борисов се ангажира страната да развива новаторски производства с висока добавена стойност, да резервира привлекателността си като дестинация за ПЧИ, да усъвършенства бизнес климата и да усили опциите за софтуерно развиване. По думите му икономическата политика на България дава приоритет на разширението на разнообразни браншове като осведомителни и информационни технологии, екологични технологии и нововъведения.

В рамките на междуправителствена българо-корейска комисия зам.-министър Борисов разяснява още, че се регистрира доста повишаване на интереса към България като капиталова дестинация. „ Особен интерес има в производството на части и съставни елементи за водещи международни производители на коли, както и в бизнес услугите с висока добавена стойност, главно в бранша на осведомителните и информационни технологии “, показа той. В тази връзка той загатна, значимите растежи в сферите на автомобилния бранш, електрониката и електротехниката и ICT бранша.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР