Интересът на гражданите е всеки да си връща кредитите, които

...
Интересът на гражданите е всеки да си връща кредитите, които
Коментари Харесай

Мораториум е път към дивашко кредитиране

" Интересът на жителите е всеки да си връща заемите, които е взел от банките. Няма интерес на жителите някой да вземе пари и да не ги върне, тъй като това са парите на самите жители.

Дълбокият интерес на всички хора е да има работещ бизнес, да има банкова система и да има финанси. договорите би трябвало да се извършват ". Така финансистът Емил Хърсев разяснява пред БНР новия мораториум на Българска народна банка за заемите.

Той беше безапелационен, че става дума за апел, само че мораториум няма, защото мораториум се вкарва със закон, а в България няма подобен закон:

" Притиска се финансовият сектор да го направи и да даде опция на кредитополучателя да се измъкне, в това число и да го докара до незаконната мисъл да не върне заема ".

Хърсев акцентира, че по тази причина се вършат и стрес тестванията на банките, с цел да е ясно какво се прави в рецесии:

" Икономиката работи с опасности, които би трябвало да се ръководят рационално. Това е безусловно нерационално решение ", безапелационен беше Хърсев и посочи, че не може за това, че няколко седмици не е работила стопанската система да се удължи с година и половина на калпак връщането на заемите:

" Това значи повишаване на риска и всяка една от финансовите институции постоянно оттук насетне да поставя едни рискови съставни елементи в лихвите. Означава да плащаме доста по-високи лихви, да имаме доста по-труден достъп до заем. Да прекосяваме на доста все по-дивашки способи на кредитиране ".

По думите на финансиста Европейската централна банка приказва за зелени схеми, а в това време сама признава, че не знаят какво да вършат. Той акцентира, че европейските банки са по-зле от българските:

" Статистиката демонстрира, че банковите провали в Европа, приблизително, са доста по-сериозни от тези в България даже и след 90-те години ".

" Европейският банков контрол е просто един щемпел за сигурност. Създава за чувството в вложителите, че нещата в тази банкова система са под надзор, тъй като другояче не имат вяра ", изясни Хърсев. 

.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР