Интересът на чуждестранните студенти към магистърските програми на ВТУ „Св.

...
Интересът на чуждестранните студенти към магистърските програми на ВТУ „Св.
Коментари Харесай

ВТУ разширява обучението на чуждестранни студенти

Интересът на задграничните студенти към магистърските стратегии на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ продължава да пораства.Във ВУЗ-а следват студенти от Италия, Македония, Австрия, Киргизия, Казахстан, Украйна.

171 италианци са приключили отдалечено магистратура за ресурсни учители във ВТУ през образователната 2016/2017 година В момента им се издават свидетелства за педагогическа дееспособност. Предстои да бъде подписан контракт с университета Агридженто в Сицилия за образование на още 1000 италианци за ресурсни учители. Таксата за дипломата за магистър за задграничните студенти сега е в размер на 1500 евро. Това разгласи ректорът на ВТУ проф.Христо Бонджолов.

Ръководството на ВТУ е подхванало промяна във връзка с ръководството на магистърските стратегии в университета. В момента магистрите, които се образоват са 1300, като от тях 216 са в постоянна форма, 860- са в задочна, а към 200 са в отдалечена форма. По отношение на заплащането на преподавателите, е направена сериозна смяна като въведените. Рестрикциите са против корист с надписани лекторски часове, каквато бе засечена през май 2015 година

„С решение на Академическия съвет към този момент е въведен таван на хонорарите, като за учебен срок той не може да надвишава 5400 лв. за преподаватели, а за техническия персонал- 2500 лв.. Разчетите са на база действителен брой часове, които може да поеме един учител при осемчасов работен ден, съгласно Кодекса на труда и прочие Ставките за тези часове се пресмятат по специфични формули, които включват съответните специалности, такси, брой на записаните студенти и др.“, изясни заместник- ректорът по образователната част проф. Стоян Буров

Така се прави оптимизация и заслужено систематизиране от средствата, които постъпват от такси за студентите по тези стратегии. По думите на проф. Буров, през предишни мандати обаче едвам дестина преподаватели са вземали голословно големи суми по магистърските стратегии, като финансовата рамка е надхвърляла сумата за всички останали.

„По този мотив и преди време бе сигнализирана прокуратурата, вследствие на което след това тези преподаватели бяха лишени от часовете си освен в магистърските стратегии, а и в бакалавърските“, разяснява проф.Бонджолов.

Приходите от такси от магистри в това число и от задгранични студенти към този момент се разпределят по факултети.Според броя на обучаваните студенти, парите влизат не в общата хазна на ВТУ, а по факултетите и по този начин посредством тази частична децентрализация, управленията им може да си възнамеряват участия в конференции и научни форми, привличане на авторитетни преподаватели и други

Ректорът регистрира и резултатите след визитата си в университета „Ал Мансура“ в Египет. Той е договорил командироването на учител от ВТУ там, който да преподава български език, а от страна на египетския ВУЗ ще бъде изпратен във ВТУ преподавател, който ще преподава арабски в специалността „Приложна лингвистика“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР