„Интересът ми към проекта за реконструкция на Централната минерална баня

...
„Интересът ми към проекта за реконструкция на Централната минерална баня
Коментари Харесай

Екзотичен проект за новата визия на Централна баня

„ Интересът ми към плана за реорганизация на Централната минерална баня идва от запазването на материалното и нематериалното завещание “, това сподели в „ Хоризонт до обед “ Мая Шопова - архитектка в Канада - с български генезис, която взе участие в един от екипите класирани от Софпроект с идея за реорганизация на Централната минерална баня в София – за концепцията, която беше класирана с най-вече точки от журито на състезанието.

„ Музеят на София остава по този план и считаме, че той ще даде подтекст към термалните води, като това ще стане в нашия план посредством една нова част – заключена сред двата вътрешни двора.

Коминът при нас заема изключително място – той ще е знак, да покаже, че там нещо се случва – в задния двор и на термите ". Това уточни още Шопова. „ Това, което ни отличава от останалите планове, е че в основата на нашата идея е интерпретацията на материалното и нематериалното културно завещание “, разяснява плана в „ Хоризонт до обед “ проектант Слава Савова: „ Тоест постройката като монумент на културата, и другото – банята като метод за лекуване, за къпане, от което обаче е останало единствено водоналиването. “

Този план планува и басейн на покрива и воден бар. " Това притегли огромен интерес, само че басейнът ще е незабележим за извън за хората. Ще се построи една нова конструкция, само че на мястото на съществуваща сграда ", разясни Савова.

„ Софтплан упорстваха още първоначално екипите да са мултидисциплинарни, тъй като е значима връзката сред история и настояще “, уточни в „ Хоризонт до обед “ културологът Иво Страхилов: „ Ние използваме термина " терми ", а не баня. Обръщаме изключително внимание на османското завещание, което постоянно е много подценявано. Обръщаме взор към цялото културно и историческо завещание към този обект.

Според този план достъпът до минералната вода остава. Чешмите извън остават безвъзмездни. " Не би следвало да има дефицит на водата ", сподели още Савова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР