Интересът към видеоигрите се покачи през последната година и колекционерите

...
Интересът към видеоигрите се покачи през последната година и колекционерите
Коментари Харесай

Индустрията за милиони долари, която остава винаги в опаковката си

Интересът към видеоигрите се повиши през последната година и колекционерите съумяха бързо да трансферират най-желаните заглавия, отчитайки забележителна облага. Винтидж карти на бейзболисти, екшън фигурки и редки комикси, в началото закупени за стотинки, в този момент постоянно се продават за стотици хиляди, даже милиони долари.

От единствено няколко години запалянковците в този бизнес към този момент имат и нова пристрастеност - ретро видео игри, пишат създателите на The New York Times.

Интересът към фабрично запечатаните видео игри се повиши през последната година, като някои компании нападателно се насочиха към колекционери от по-утвърдени пазари. Най-горещите вложения са игри за системата за развлечения Nintendo (Nintendo Entertainment System - N.E.S.), която разпространява герои като Link, Mega Man и Mario през 80-те години на предишния век.

Колекционерите съумяха бързо да се снабдят с най-заветните заглавия, изкарвайки хиляди долари облага и подхранвайки опасенията на мнозина за заформящата се нова ниша.
 Пазарът на видео игри в Съединени американски щати генерира 20 милиарда $
Пазарът на видео игри в Съединени американски щати генерира 20 милиарда $

Продажбите на видеоигри са достигнали 2.7 милиарда $ през ноември, спад със 7.6% по отношение на предходния месец.

Колекционерът Доналд Брок-младши, който управлява уеб страницата Columbia Comics, съобщи, че е похарчил към 50 000 $ за видео игри от първата си покупка през март предходната година. Оригинално запечатанa система Nintendo му е коствала близо 1 500 $. След това Брок-младши преоценил положението на конзолата и я продал за повече от 12 000 $.

Отделно от това рядка игра Super Mario Bros беше продадена за повече от 100 000 $, а копие на истинската игра Mega Man се продаде за 75 000 $ на търг.

Някои дългогодишни колекционери са доста удовлетворени и изясняват, че видеоигрите са тип изкуство, което заслужава самопризнание. Други членове на тази общественост обаче споделят, че по-високите цени са мощно пресилени, даже в случай, че техните лични сбирки в този момент костват доста повече, в сравнение с преди. Някои колекционери откриват и етични проблеми.

" Изкривяването на пазара - легално или нелегално, етично или неетично - се разраства в света на изкуството. На процедура всеки се пробва да изиграе системата ", сподели Ричард Лехън, който е един от създателите на Stropheus - компания, занимаваща се даването на юридически услуги в областта на изкуството.

На пазарите за колекционерски артикули цените са най-високи, когато значимостта и оскъдността се припокриват. Превъзходен образец е Action Comics № 1, издание от 1938 година, чиято корица показва дебюта на супермен. Смята се, че има към 100 оживели копия, а добре непокътната версия е събрала 3,2 милиона $ на търг. Едно копие на комикса, което беше благосъстоятелност на артиста Николас Кейдж, беше продадено за 82 500 $ през 1992 година, 150 000 $ през 1997 година и 2,2 милиона $ през 2011 година.
 Снимка 464768
Източник:

Опиянени от покачващата се стойност на редки колекционерски предмети, голяма част от колекционерите към този момент са нетърпеливи да намерят еквивалента на тези комикси във видеоигрите, до момента в който цените към момента са относително ниски.

Бързо възходящите цени изненадаха даже дългогодишните колекционери, които години наред се интересуваха главно от попълването на своите сбирки.

Г-н Хамблин има магазин за телевизионни игри. Той се радва, че е съумял да купи единствено за 1 000 $ запечатано копие на играта " Teenage Mutant Ninja Turtles ". Преди две години играта коствала към 200 $.

Има обаче и неразумни колекционери - които не изследват пазара и безусловно купуват всичко, което е запечатано. " Купуват до момента в който не им кажа да спрат - че тези игри нямат никаква стойност ", добавя Хамблин.
 Снимка 464770
Източник:

Напоследък на пазара към този момент се намират и управления и наръчници за другите типове конзоли и игри - по какъв начин да се правят оценка техните качества и стойност, положение, автентичност и други.

Шон Сурмик, който написа за Antiques & Auction News, прибавя, че всички тези процеси основават безпорядък на пазара - доста от колекционерите били просто жадни за пари, което покачвало цената на всички продукти.

Миналият месец февруари Heritage разгласи продажбата на рядката игра на Super Mario Bros. на търг за 100 150 $. Тогава компанията разгласи, че играта е получила оценка 9,4 от 10 точки за положението си.

Продажбата обаче повдигна етични въпроси измежду някои колекционери, които се втурнаха към онлайн конгреси с недоволства от повишените цени. Спекулации породиха и към самата договорка на Heritage.

Независимо от това дали цените изкуствено се завишават, едно е несъмнено - анализаторите са сигурни, че в тази ниша занапред ще се наливат доста пари. Те поучават колекционерите деликатно да изследват пазарите и да бъдат сигурни, когато дават стотици или хиляди долари за просто видео игра. От една страна, пръскането на толкоз доста пари за нещо, което няма стойност, единствено може да вдигне изкуствено цените и на другите, по-стойностни продукти. От друга страна, в сходен тип бизнес постоянно се записват доста опити за измами.
 Компаниите, които заработват най-вече от видео игри
Компаниите, които заработват най-вече от видео игри

Китайският Tencent е неоспорим лидер
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР