Интересът към бизнеса в здравеопазването е много голям. Няма частно

...
Интересът към бизнеса в здравеопазването е много голям. Няма частно
Коментари Харесай

Д-р Дечо Дечев: Зад всички частни болници стоят интересите на крупни инвеститори

Интересът към бизнеса в опазването на здравето е доста огромен. Няма частно лечебно заведение, зад което да не стои различен, извънредно огромен бизнес. В 11 частни лечебни заведения от общо 29 онкомедикамент е с фрапантно висока цена, която Касата заплаща.
Това сподели шефът на Здравната каса доктор Дечо Дечев в предаването " Лице в лице " по бТВ.

Зад всички частни лечебни заведения стоят ползите на крупни вложители

Д-р Дечев изясни, какъв е пътят на едно лекарство преди касата да го заплати. По думите му има три равнища – първо е производителят, по-късно е търговецът, който фактурира на производителя, следва болничното заведение, която купува от търговеца, а по-късно болничното заведение го фактурира към Касата.

Ако едно лекарство може да коства в диапазона сред 1 и 50 лева, по правилник щом е в тази рамка Касата е длъжна да го заплати. Пак по закон Касата получава единствено информация за каква сума болничното заведение е закупила лекарството. За другите две равнища, за търговеца и производителя, няма информация в Касата. Такава информация има министърът на опазването на здравето.

Тази година Касата промени наредбата за преразход, продължи Дечев. Когато се регистрира 2019 година, на всеки производител предоставяме информация какъв брой сме му заплатили, в случай че е повече от предходния интервал той би трябвало да върне избрана сума.

След подаден подобен доклад един от производителите ни алармира, че броя на купените от него лекарства съответствува, само че той е получил фрапантно по-малко като сума, в сравнение с е платила Касата на лечебните заведения. Направихме инспекция и се оказа, че макар, че той продава на доста по-ниска цена, лечебните заведения купуват на фрапантно повишени цени. От 29-те лечебни заведения, които са употребявали този артикул, първите 11, които са с най-висока цена, са частни лечебни заведения.

Д-р Дечев разгласи, че информацията е обществена и съответно назова както медикамента, по този начин и 11-те лечебни заведения. По думите му става въпрос за лекарство, за вливане за онкоболни. Международното, непатентно название, което не е комерсиално, в тази ситуация медикаментът е „ Пеметрексит “, а „ Пеметрексет “ е комерсиалното име с което компанията „ Елвожен “ е предложило този артикул. Най- високата цена за медикамента възлиза на 1163 лева Най-ниската цена, която е записана измежду тези 29 лечебни заведения е на болница „ Св. Иван Рилски “.

Лекарство с подобен състав създават още 3-ма производители и когато има поръчка по Закон за обществените поръчки се явяват 4-мата. Естествено е да се намали цената затова. В лечебните заведения, където е имало процедура по Закон за обществените поръчки, цената е фрапантно по-ниска, сподели още доктор Дечев.

Вместо депутатите да се сърдят, че това добива гласност, би трябвало да схванат, че в тази ситуация директно се ощетява Касата.

Въпросът е, че този който би трябвало да получава информацията по закона, т.е. министъра, който в тази ситуация през тези 2 години е бил и в надзора на Касата и зам. министър на финансите. Дали му се желае или не, той би трябвало да има тази информация. По закон всички заведения ежемесечно би трябвало да се регистрират пред министъра, съобщи още доктор Дечев. И разгласи, че към този момент има подаден сигнал в прокуратурата и следва следствие на други такива случаи.

Той разясни, че всичко е законно във етапа когато Касата да заплаща на лечебните заведения, когато цената е във закрепената рамка. Възможността за източване е когато търговецът е продал лекарството на по-висока цена. Национална агенция за приходите, Прокуратура и други органи би следвало да могат да ревизират тези потоци.

По думите му, през 2016 година, въз основата на това решение, множеството лечебни заведения са си създали лични търговски сдружения и на процедура разликата от 700% влиза в интерес на болничното заведение, която е и притежател на търговеца на едро.

Д-р Дечев разясни още, че лицензите за търговия на едро и лицензите на лечебните заведения се издават от един и същи човек, а това още веднъж е министърът на опазването на здравето.

По думите му, да бъдат изисквани финансовите резултати от лечебните заведения е също обвързване на министъра. Има и нормативни документи, които демонстрират, че са правени и други ремонти в закони, които изключват частните лечебни заведения от отговорностите, които имат другите лечебни заведения, в това число и представянето на такива доклади, сподели доктор Дечев.

Зад всяка болница Свети или Света еди-коя стои огромен и сериозен вложител. Частните лечебни заведения развиват сфери, от които се печели доста. Такива са да вземем за пример онкозаболяванията. Друго е и опцията, на територията на тези лечебни заведения, да се правят клинични изследвания.

Попитан дали и злоупотребите с слагане на стентове е подобен тип активност, доктор Дечев сподели, че стентът е нещо обективно, тъй като е здравно произведение, което може да се наблюдава, тъй като има маркировка, която следва да се уточни. Интересът е различен – дали постоянно е належащо да се сложи стент или броя на нужните такива.

Националната каса съществува към този момент 20 години и в резултата на това към този момент има хора, които до доста огромна степен са се специализирали в правенето на докладите, тъй като Касата работи с доклади. Има хора, някогашни и сегашни чиновници на Касата, които се употребяват като консултанти, разкри доктор Дечев.

Когато започнах, преди година и 8 месеца, за мен имаше един значим ангажимент, който бе и огромно предизвикателство. Това бе въпросът дали може Касата да приключи годината без недостиг. Това се случи. Един екип от специалисти, който работи в Касата, направи механизъм за отстъпки на медикаменти, посредством който бяха събрани и могат да се събират 250 милиона годишно, означи доктор Дечев за работата си.

От известно време, хора на които работата не им върви, вършат опити да трансферират техните негативи върху Касата. Добра или неприятна, до момента в който няма различен модел, Националната каса е тази, на която се крепи сега системата. Другото място – министерството на опазването на здравето не поддържа системата. Д-р Дечев прикани да не се унищожава единственото място, на което се крепи здравната система, до момента в който не бъде открит различен модел. Той бе безапелационен, че не би се кандидатирал повече за този пост.

На въпроса дали би поел поста на министър на опазването на здравето доктор Дечев отговори, че хората би трябвало да схванат, че кариерата има начало и край и човек би трябвало да излезе във форма от професионалното си занятие. По думите му той е в пенсионна възраст и счита, че би трябвало да влязат младежи, които да решат проблемите, с които им следва да работят.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР