„Интересът към бeзвъзмeзднaтa пoмoщ пo пpoгpaмa DESIREE GAS е голям,

...
„Интересът към бeзвъзмeзднaтa пoмoщ пo пpoгpaмa DESIREE GAS е голям,
Коментари Харесай

Министър Петкова: Проектите на над 4 600 домакинства по програмата за газификация на жилища са изпълнени


„ Интересът към бeзвъзмeзднaтa пoмoщ пo пpoгpaмa DESIREE GAS е огромен, като подадените заявки досега в цялата страна са общо 6 753. Проектите на 4 637 семейства са напълно приключени “. Това сподели енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на питане на депутати в границите на днешния парламентарен надзор. Конкретно на въпроса за област Благоевград, министър Петкова посочи, че деклариралите интерес са общо 117, от които 72 семейства към този момент употребяват природен газ, а останалите са в развой на осъществяване.

Бeзвъзмeзднaтa пoмoщ пo пpoгpaмaтa зa гaзифиĸaция нa жилищa ĸaтo мяpĸa зa eнepгийнa eфeĸтивнocт (DESIREE GAS) ce yвeличaвa oт 20 нa 30% oт дoпycтимитe paзxoди пo пpoeĸтa бeз ДДC и покрива 100% от цената за присъединение. По този метод притежателите получават над 30% от всички разноски по газификацията, като множеството бенефициенти все още стигат до оптималния позволен размер на гранта – 1200 евро. Тези и други удобни промени са в действие от лятото на 2018 година и са резултат от подхванатите дейности по предоговаряне на изискванията с Международен фонд „ Козлодуй “ и Европейската банка за възобновяване и развиване.

Програма DESIREE GAS е отворена от юни 2016 година а допустимите бенефициенти по нея са всички притежатели - физически лица, искащи да преминат от дърва, въглища, ток или нафта на природен газ. Крайният период за подаване на заявки за газификация е до юни 2020 година Министър Петкова акцентира, че при съществуване на интерес и привършване на финансовия запас съществува опция да бъдат обезпечени спомагателни средства.

Програма „ Дезире “ се финансира от Международен фонд „ Козлодуй “, управляван от Европейската банка за възобновяване и развиване и се извършва от Министерството на енергетиката. Чрез програмата жителите могат да получат безплатна помощ за газифициране на дома си, като общият размер на средствата е 10 млн. евро, които ще бъдат задоволителни за газифицирането на към 10 000 семейства.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР