Интересът към 5G услугите в България расте всеки изминал ден,

...
Интересът към 5G услугите в България расте всеки изминал ден,
Коментари Харесай

София генерира над половината 5G трафик на А1

Интересът към 5G услугите в България пораства всеки минал ден, а през октомври 2021 година най-активни в потреблението на опциите на петото потомство мрежа на А1 са били потребителите в София, които са генерирали 54% от 5G трафик. След тях са Варна (9%), Пловдив (8%), Бургас с 5%, следван от Стара Загора и Велико Търново с по 3%. Това оповестиха в петък от мобилния оператор.

През октомври е регистриран и най-големият трафик през 5G мрежата на компанията, изработен от един консуматор със смарт телефон - 2 891 878 MB мобилен интернет в границите на месеца. Това количество данни е равно на към 403-часов стрийминг на видео с 4K резолюция или събаряне на към 565 кино лентата с HD резолюция (филм 90 мин.), изясняват от телекома.

Той регистрира петкратен растеж на дейните клиенти на 5G услуги и съвсем осем пъти повишаване на трафика през високоскоростната мрежа от комерсиалния ѝ старт през април 2021 година, който през октомври е надхвърлил 90 TB. Едно от главните преимущества и най-търсена характерност на мрежите от пето потомство е скоростта, като регистрираните междинни скорости в мрежата на А1 са 3.5 пъти по-бързи по отношение на междинните при 4G.

Към октомври 2021 година 38.4% от трафика през 5G мрежата на компанията е генериран от мобилни устройства с iOS, а 44.3% от трафика през месеца от смарт телефони с операционна система Android. 17.3% от трафика се основава от консуматори на услугата за домакински интернет през 5G мрежа – Net Box.

В момента телекомът предлага своята мрежа от пето потомство, наречена 5G ULTRA, в над 75 града и курорта страната. А1 построява мрежата с съоръжение на европейски снабдители и употребява честотна лента от 100 MHz вместо 5G DSS решение, при което ресурсът е споделен и не се следят чувствителни разлики по отношение на предходното потомство мрежи. По този метод компанията предлага гигабитови скорости на своите консуматори, които надвишават неведнъж бързината на 4G, показва сдружението, което има отличие за най-бързата 5G мрежа в България за 2021 година от Ookla.

То напомня, че предлага над 40 модела 5G съвместими смарт телефони на клиентите си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР