Интерес от инвеститори в цяла БългарияЕдно от най-големите военни поделения

...
Интерес от инвеститори в цяла БългарияЕдно от най-големите военни поделения
Коментари Харесай

В стара казарма се прави хляб и електричество

Интерес от вложители в цяла България

 14-3  14-1  14-2
Едно от най-големите военни поделения в Пиринско се намираше преди време в центъра на град Симитли. Сега на негово място има промишлена зона за милиони.

Закриването на поделението беше признато със смесени чуства от локалните хора. В хангарите му имаше стотици танкове, част от които беше нарязана за скрап, а друга – дарена на Македония. Стотици офицери бяха съкратени. А след ликвидацията в казармата влезе разрухата. 67 здания, ситуирани на 165 670 кв.м., се трансфораха в развилини. Тъжа панорама. Но в този момент тя е единствено спомен.

Докато някои общини трансфораха старите казарми в паркове, община Симитли преустрои терена по проект на Европейски Съюз за преработка на някогашните военни бази и на него изникна голяма индустриална база.

За задачата общината получи средства и от Европейски Съюз, и от министерство на районното развиване. Начинанието започва през 2005 година, а през днешния ден – 13-години, обектът е неразпознаваем.

Има голям инвеститорски интерес към промишлената зона, в която се е трансформирал той. Даже има предприемачи, които местят бизнеса си от други градове в Симитли.

„ За една година бяха реновирани здравите здания на остарялата казарма, беше сменена водопроводната и канализационната система, бяха асфалтирани 90% от улиците в зоната, бяха разрушени тези халета, които бяха се пропукали рисково и бе изработен дребен басейн с пречиствателна станция “,разказва кметът на общината Апостол Апостолов.

Той прецизира значима детайлност – по плана имало изискване за резистентност – 10 години общината нямало право да продава земята и всичко, издигнато на нея се, е давало чартърен.

„ Народопсихологията на българина е такава – не е ли негово,не желае да влага. Това докара до закъснение в развиването на зоната. Но след приключването на този период, ползата към нея набъбна бързо. Започнахме да продаваме и стана взрив на вложители. Към момента имаме построени в изцяло приключен и работен тип седем предприятия, има и къща за посетители, строят се още три дребни предприятия и настрана се приготвят документите за още пет компании. Цялата зона е в ръцете на бизнеса. Проблем е, че имаме още запитвания, желаят да влагат и ни би трябвало още земя. Затова желаеме да разтеглим зоната. Надяваме се да се споразумеем с военното министерство и да приобщим към промишлената зона старите военни погреби, с цел да удовлетворим инвеститорите. Земите на някогашните погреби са още 176 дка, ще удвоим промишлената зона. Ние не желаем да връщаме нито един човек, пристигнал да влага в общината “, споделя кметът.

В някогашната казарма се намира в този момент най-голямото у нас дружество за произвеждане на камини и инсталации на пелети – то тази година се е разширило с още един завод. В него работят 150 души, с доста положителни заплати. А разширението ще поеме още 100 служащия. Предприятието е сепермодерно. До него се намира още една фабрика на компания „ КВТ Констракшън “ ООД, която е дъщерна на холандския холдинг KWT Group и за шлюсели. Има и цех за сладкарски произведения, фотоволтаичен парк, хлебарски завод и други.

За остарялата казарма в остарелия й тип припомня единствено порталът. КПП-то е превърнато в офис за тъжни ритуали, чийто притежател се е замогнал и е построил наоколо и личния си дом. Един износен комин е оставен, за не се не помни какво е било в миналото.

Собствениците на предприятията описват като един, че са обиколили много общини преди да дойдат в Симитли. Тук разкрили с изключение на добра база и добро отношение на общината към тях. Чиновниците не ги тормозели с бумащини и не ги разкарвали по канцелариите.

Кметът споделя: „ Тук са, тъй като ние не рекетираме компаниите, в противен случай, имаче служител, чието обвързване е всеки ден да звъни на вложителите и да ги пита имат ли проблеми и от какво имат потребност. Обгрижваме ги и по тази причина има подобен огромен интерес към общината. “

С промишлената база е решен и казусът с безработицата. В Симитли тя е сведена до най-малко – даже има служащи, които са зарязали гурбетчийството и са се върнали вкъщи, тъй като са получили положително заплащане в локалните компании. Нещо повече – има дефицит на работна ръка и някои от компаниите си довеждат чиновници с бусчета от прилежащите общини.

„ Ефектът от плана за преработка е голям. В момента към този момент имам над 10 инвестационни планове и за втората база – някогашните военни погреби, които чакаме да получим. Общината споделя едно огромно благодаря на министъра на защитата, тъй като това е извънредно значимо за симитличани “, споделя кметът.

А локалните хора прибавят полунашега: „ Нали е по-добре е да вършим бизнес, а не война “.

Инвеститорският интерес нараства и поради бъдещата автомагистрала „ Струма “, която ще минава през общината. Ще има 6 пътни възела, стратегически ситуирани покрай три КПП-та, на 110 км от столицата и на 40 км от Банско.

За строителството на Автомагистрала „ Струма “ в сектора на Симитли се чака компаниите, спечелили публичната поръчка да базират близо 2 хиляди служащи в града. Кметът Апостол Апостолов заключава: Добро бъдеще ни чака!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР