Интерес да доставят нови електрически автобуси за нуждите на Столичната

...
Интерес да доставят нови електрически автобуси за нуждите на Столичната
Коментари Харесай

Интерес да доставят нови електрически автобуси за София имат четири компании

Интерес да доставят нови електрически рейсове за потребностите на Столичната община са изявили четири компании, се разбра през вчерашния ден, когато бяха отворени офертите по публичната поръчка, оповестена от " Столичен автотранспорт ".

Поръчката е с две обособени позиции и е част от общо три контракта за доставка на 137 електрически транспортни средства за 261.4 млн. лева, от които 218 млн. безплатна финансова помощ по оперативна стратегия " Околна среда ".

Интерес да доставят 30 броя нови електробуси с дължина 5.5 - 7.5 м са декларирали турската " Карсан ", " Ай тръкс " (представляваща италианската " Ивеко " у нас) и консорциум " Екселор ", в който взе участие " Елбус " и " Нанджин енд ко ".

Турската компания " Карсан " е учредена през 1969 година, като е профилирана в производството на дребни градски рейсове с потенциал 14, 17 и 20 места. Техният електрически модел Jest Electric е в произвеждане от тази година, има дължина 8 метра и употребява акумулатори, разработка на БМВ, осигуряващи изминаването на до 210 километра.

Италианският производител " Ивеко " e учреден през 1975 година, като годишно продава над 150 хиляди камиони, рейсове и микробуси в над 160 страни, като има оборот от над 10 милиарда евро. Техният стилен електрически бус е въз основата на известния модел " Дейли ".

Позиция две в публичната поръчка е за доставка на 22 броя нови електробуси с дължина 7.6-9.6 м, като там офертите са две предложения – на " Българска автомобилна промишленост ", евентуално с транспортни средства на китайската компания " Джънджоу юйтун бус ко. " и на турската " Карсан ".

Китайската " Джънджоу юйтун бус ко. лимитид " е най-големият производител на рейсове в света с над 70 хиляди доставки на година и има оборот от близо 7 милиарда евро. Компанията прави рейсове с размер сред 5 и 25 метра, като изнася в 130 страни. " Столичен автотранспорт " към този момент купи от " Джънджоу юйтун бус ко. лимитид " 130 дизелови рейса през 2016 година, 20 електрически рейса през 2018 година и 22 рейса на метан през тази.

Идеята за покупката на 52-та електрически рейса е те да се движат по съществуващи и по новооткрити линии с довеждаща функционалност към метрото и трамвайната мрежа.

Предстои комисията в Столичен автотранспорт " да се запознае с ценовите параметри в офертите, както и със специфичните условия към електробусите – спирачен път, потенциал на батерията(осигуряваща най-малко 200 км пробег, б.а), места за табели и други Решението на комисията би трябвало да се разгласи до три месеца.

Общата сума на публичната поръчка за двете позиции е 27.6 милиона лв.. Процедурата беше оповестена на 9 септември и офертите трябваше да бъдат отворени на 23 октомври, само че поради локалните избори датата беше изместена за 11 ноември.

Това не е първата доставка на електрически рейсове за потребностите на градския превоз. Първите електробуси потеглиха по постоянни линии в София на 12 декември предходната година.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Градска среда (1585)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР