Интерактивната изложба Игри и политика“ продължава с паралелна програма с

...
Интерактивната изложба Игри и политика“ продължава с паралелна програма с
Коментари Харесай

Геймъри срещат теоретици в паралелната програма на изложбата „Игри и политика“

Интерактивната галерия „ Игри и политика “ продължава с паралелна стратегия с диалози и полемики, модерирани от проф. Миглена Николчина, турове и премиерна за България прожекция на кино лентата „ Чистачите “.
На 2 ноември в изложба Credo Bonum се откри интерактивната галерия „ Игри и политика “, която включа 18 игри, които по разнообразни художествени и игрови способи засягат значими политически и обществени тематики като милитаризъм, миграция, цензура, медийна рецензия, диктаторски режими и други Изложбата е пътуващ план на Гьоте-институт в съдействие с Центъра за изкуство и медии ZKM в Карлсруе, Германия, и след турнета в Южна и Северна Америка и Азия в този момент идва в София.
Представянето на изложбата съответствува и със стартирането на магистърската стратегия „ Дигитални медии и видеоигри “ към Факултета по публицистика в Софийски университет
Това се трансформира и в мотив уредниците на изложбата „ Игри и политика “ от Гьоте-институт да разширят полето за полемика и да предложат паралелна стратегия, основана дружно с проф. Миглена Николчина, която с изключение на учител в новата магистратура е и дълготраен почитател и откривател на видеоигрите.

По време на изложбата „ Игри и политика “ до 22 ноември в Гьоте-институт ще се проведат три срещи, във всяка от които геймъри ще се изправят против интелектуалци и теоретици в открит спор по настояща тематика от света на игрите.
Програмата ще започва на 7 ноември от 18:30 в Гьоте-институт, когато основателят на първата българска компютърна игра „ Цар “ – Веселин Ханджиев, ще дискутира с поета Николай Генов за изгодите от компютърните игри.
Темата на идващия спор на 19.11. още веднъж от 18:30 в Гьоте-институт ще бъде „ Активност и интерактивност във видео игрите “. Участници ще бъдат разработчикът на игри Габриел Добрев и филологът и мъдрец Еньо Стоянов.



Последната полемика от програмата ще бъде на 22.11. и ще срещне Ивайло Коралски и писателя Владимир Полеганов, които ще приказват по тематиката за научната фантастика във видеоигрите. Модератор на всички полемики ще бъде Миглена Николчина.
Паралелната стратегия на „ Игри и политика “ ще бъде допълнена от прожекция на кино лентата „ Чистачите “ (2018) на 8 ноември от 19:00 ч. в Гьоте-институт
Премиерната за България документална лента се занимава със скритите механизми за управление и цензура на наличие в огромните обществени мрежи като Фейсбук и Twitter, аутсорсинга и употребата. Документалният филм на Ханс Блок и Мориц Рийзевик към този момент е бил представян на едни от най-престижните фестивали за писмено кино, измежду които Сънданс, фестивалите в Сидни, Москва, Human Rights Watch Film Festival в Ню Йорк, DOK.fest в Мюнхен и доста други.

Към всичко това Гьоте-институт предлага и проведени самостоятелни и групови и учебни визити в изложбата на български, немски и британски език. За повече информация и записване на тур в изложбата: [email protected]

Изложбата „ Игри и политика “ и паралелната стратегия са част от самодейността „ Дигитален ноември “ на Гьоте-институт България. Пълната стратегия за месеца ще намерите тук.


Съпътстваща стратегия „ Игри и политика “07.11., 18:30, Гьоте-институт България
За изгодата от видеоигрите. Разговарят: Веселин Ханджиев и Николай Генов

08.11., 19:00, Гьоте-институт България

ЧИСТАЧИТЕ (2018), документален филм, режисьори: Ханс Блок, Моритц Рийзевик

19.11., 18:30, Гьоте-институт България

Активност и интерактивност във видеоигрите. Разговарят: Габриел Добрев и Еньо Стоянов

22.11., 18:30, Гьоте-институт България

Научна фантастика и видеоигри. Разговарят: Ивайло Коралски и Владимир Полеганов
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР