Интерактивен екскурзовод, който да разкрие богатото книжовно наследство на Гео

...
Интерактивен екскурзовод, който да разкрие богатото книжовно наследство на Гео
Коментари Харесай

Въвеждат интерактивен гид  в Къща музей Гео Милев в Стара Загора  

Интерактивен екскурзовод , който да разкрие богатото книжовно завещание на Гео Милев, ще вкарват в къщата музей на създателя в Стара Загора. Проектът " Иновативно и интерактивно за Гео Милев " ще се осъществя от музея и старозагорския клуб " Отворено общество ". Финансирането се обезпечава от Програмата " Ти и Лидл за по-добър живот ".
Идеята е посредством интерактивния гид посетителите да се срещнат с изключение на с експозицията и с екземпляри от архива на музея , които не са необятно известни. Ще се направи кино роман за живота и творчеството на Гео Милев, един от най-значимите представители на българската литература. Той не е единствено стихотворец, а и критик, журналист, преводач, художник,  който за късия си 30-годишен живот оставя дълбока следа в националната памет.

С реализацията на плана Къща музей " Гео Милев " и Клуб " Отворено общество " ще покажат и отношението на създателя към изкуството, модерните му хрумвания за индивида, случки от живота му разказани от негови близки, съвременници и експерти, ще разпространяват творчеството му за деца.
" Намеренията ни са да покажем по-малко известни неща от архива на Гео Милев, каквито са преводи, карикатури и шаржове, нахвърляни по страниците на учебниците му, забавни книги от персоналната му библиотека ", разкри малко детайлности Валя Сотирова, организатор в музея. 

След реализирането на плана за интерактивен екскурзовод в Къщата музей " Чудомир " в Казанлък изпълнителите на плана за старозагорския музей считат, че и в Града на липите ще се ускори ползата на локалната общественост, ще се обезпечат спомагателни просветителни благоприятни условия и ще се привлекат нови публики за Къща музей " Гео Милев ", коментира концепцията Елена Драголова от Клуб " Отворено общество ". 

Проектът идва тъкмо в точния момент, тъй като през 2020 година се навършват 125 години от рождението и 95 години от ранната и жестока крах на културния феномен Гео Милев . Драголова има вяра, че Стара Загора и района, с музеите на Гео Милев, Яворов и Чудомир, с новия дом на " Литературна Стара Загора " имат големи благоприятни условия за насърчаване на книжовен туризъм . Според нея това с изключение на имидж, може да носи и доходи на общините от региона. 
Къщата в Стара Загора, в която е израснал Гео Милев, е превърната в музей по самодейност, датираща от 1953 година, на поетите Иван Хаджихристов, Иван Мирчев, Людмил Стоянов, Николай Лилиев и проф. Николай Райнов. Огромната част от сбирката, която се пази в Къща музей " Гео Милев " е подаяние от дъщерята на поета Леда Милева. В подредения и хубав градски двор на къщата през лятото продължава да хвърля сянка засаденият преди 118 години от 6-годишния Гео летен дъб.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР