Интензивното отглеждане на говеда е основният фактор за обезлесяването на

...
Интензивното отглеждане на говеда е основният фактор за обезлесяването на
Коментари Харесай

Амазония В Пламъци! Зловещата Истина За Незапомнените Пожари!

Интензивното развъждане на говеда е главният фактор за обезлесяването на Амазония. Малко над 65 % от обезлесените терени в Амазония през днешния ден са заети от пасища, споделя Ромуло Батиста, експерт от Грийнпийс. Бразилия е първият експортьор в света на говеждо месо. През 2018 година износът в тази тенденция доближи рекордните 1,64 милиона тона, съгласно Асоциацията на бразилските експортьори на месо. Основните пазари на този експорт са Китай, следван от Египет и от Европейски Съюз. Зад това първо място стои малко над 20 години впечатляващ напредък. Между 1997 година и 2016 година да вземем за пример страната умножи по 10 износа на говеждо месо. Пазарът е доминиран от три компании Джей Би Си (JBS), Минерва (Minerva) и Marfrig (Марфриг).

6,5 % от обезлесените терени пък са поле за аграрни действия. Бразилия е първи експортьор в света на соя пред Съединени американски щати. През предходната година страната изнесе рекордните 83,6 милиона тона соя, което е с 22,6 % повече спрямо 2017 година, съгласно данни на министерството на стопанската система. Този връх се дължи главно на апетита на Китай, първи клиент на бразилската соя, която е значително генномодифицирана. Търговската война, която опълчва Пекин на Вашингтон от близо година, принуди Китай да купува още повече от Бразилия, с цел да изхранва добитъка си. Износът на бразилска соя за Китай скочи с 30 % предходната година.

Соята е една от главните култури, които подяждат амазонската гора. Но през 2006 година в Бразилия влезе в действие мораториум и оттогава по-малко от 2 % соя, засадена в Амазония, идва от обезлесени след 2008 година зони, споделя Батиста.

Европа е също клиент на бразилската соя, която служи главно за изхранване на добитъка, по-специално на прасета и птици в индустриални ферми, прецизира Гринпийс.

Стотици нови горски пожари бушуват през днешния ден в Бразилия, сочат публични данни, представени от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това става в миг на усилване на интернационалния напън върху бразилския президент Жаир Болсонаро за потушаване на най-опустошителните пожари в Амазония през последните години. Съдбата на най-голямата тропическа гора на планетата се озова в центъра на дневния ред на срещата на върха на Г-7 в Биариц, Франция, през уикенда.

По последни данни от януари в Бразилия са били регистрирани 78 383 пожара - рекордно ниво от 2013 година Повече от половината от огнищата са в Амазония. Около 1663 пожара са пламнали единствено в четвъртък и петък, сочат данни на бразилския Национален институт за галактически проучвания.

Според специалисти съществена причина за тези естествени бедствия е обезлесяването. В Бразилия също така в този момент е сухият сезон, който ще продължи и през септември.

Вчера Болсонаро разгласи, че ще разположи армията, с цел да се бори против пожарите и престъпността в Амазония.

Кадрите с горящия " бял дроб " на планетата развълнуваха целия свят, отбелязва Франс прес.

Бразилският министър на защитата Фернандо Азеведо в това време сподели, че Съединени американски щати не оказват на страната му съответна помощ в битката с пожарите, макар общото заричане в тази тенденция, обещано от американския президент Доналд Тръмп на Болсонаро в телефонен диалог, съобщи Ройтерс.

След това обаче не имало нови контакти сред Съединените щати и Бразилия по въпроса, посочи Азеведо.

Тръмп и Болсонаро разговаряха по телефона през вчерашния ден. Американският президент заяви, че е споделил на бразилския си сътрудник, че е подготвен да му окаже помощ за справяне с пожарите в Амазония, в случай че е належащо.

Борис Джонсън

Снимка: Българска телеграфна агенция

Британският министър председател Борис Джонсън сподели, че унищожаването на горите в Амазония не би трябвало да въздейства на комерсиалните покупко-продажби с Бразилия, съобщи ДПА. Така той де факто влезе в несъгласие със страни членки на Европейски Съюз, които намекнаха, че унищожаването на Амазония може да засегне комерсиалните съглашения с Бразилия.

" Има всевъзможен жанр хора, които ще намерят всякакво допустимо опрощение, с цел да се месят в търговията и да попречват комерсиалните покупко-продажби и аз не желая да ставам очевидец на сходно нещо ", сподели Джонсън.

Коментарът както наподобява е отговор на френския президент Еманюел Макрон, който сподели, че съглашението за свободна търговия на Европейски Съюз с Меркосур може да бъде наранено. Въпреки това Джонсън се съгласи, че на срещата на върха на Г-7 би трябвало да бъде привлечено вниманието върху " нещастието, произлизаща от това което човечеството предизвиква на природата ".

Президентът на Франция Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон прикани през днешния ден за " готовност на всички сили " в помощ на Бразилия и останалите страни, наранени от горските пожари в Амазония, съобщи Франс прес.

" Трябва да отговорим на зова на гората... в Амазония, наше общо богатство... и ние би трябвало да действаме ", прикани Макрон в послание към французите преди началото на срещата на върха на Г-7 във френския атлантически курорт Биариц.

Той прикани за вложение в повторното залесяване на потърпевшите региони.

" Търговските напрежения са нещо неприятно за всички ", акцентира френският президент, представен от Ройтерс.

Той изрази вяра, че ще успее да убеди сътрудниците от Г-7 да спрат комерсиалната война, която към този момент дестабилизира икономическия напредък в целия свят.

Освен комерсиалната война сред Съединените щати и Китай - двете най-големи стопански системи на планетата - президентът на Съединени американски щати се заканва на Европа и по-конкретно на Франция, като заплашва с мита френските виновност в отговор на данъчното облагане на американските цифрови колоси.

Голямата седморка би трябвало да помогне за решение на рецесиите към Иран, в Сирия, Либия и Украйна, прикани Макрон, представен от ТАСС.

Френският президент се обърна към деятелите, които са се събрали в Страната на баските, с цел да стачкуват против срещата на върха на Г-7, " към успокоение и единодушие ", съобщи Франс прес.

" Големите провокации, които стоят пред всички нас " - като климата, битката с неравенствата и несигурността - " ние ще се оправим с тях единствено в случай че действаме дружно ", акцентира Макрон.

Представителки на феминисткото протестно придвижване Фемен приканиха френския президент Еманюел Макрон да трансформира тематиката за пожарите в Амазония в главен акцент на присъединяване си в срещата на върха на Г-7 в Биариц, съобщи ТАСС.

Протестното придвижване съпостави пожарите в Амазония с пожара в катедралата Нотр Дам в Париж и напомни, че " когато пламтя Нотр Дам на крайник се подвигна цяла Франция, а в този момент когато гори белият дроб на човечеството, би трябвало да се вдигне на крайник целият свят ".

Фемен, известно с разголените си митинги, прикани за действителна акция за наказание на екологичната политика на бразилския президент Жаир Болсонаро.

Призивите на Фемен бяха отправени във Facebook, като към тях имаше фотография на полуоблечени девойки на фона на река Сена. На гърдите и ръцете дамите бяха написали лозунги, осъждащи бездействието на управляващите на Бразилия.

Бразилия има 44 0000 военнослужещи, основани в северния амазонски регион, които ще са разполагаем в битката с горските пожари. Бразилските управляващи могат да изпратят там още военни от другите елементи на страната. Това съобщи Раул Ботельо, началникът на генералния щаб на бразилските въоръжени сили, съобщи Ройтерс

Министърът на околната среда на Бразилия Рикардо Салес сподели, че четири от деветте бразилски щата в Амазония, а точно Пара, Рондония, Рорайма и Токантинс, са поискали помощ за справяне с пожарите. Щатите Мато Гросо и Акри подготвяли сходно искане.

В невижданата интервенция с присъединяване на армията първо ще се включат 700 военни, съобщи Асошиейтед прес. Те ще бъдат ситуирани в региона към Порто Вельо, основния град на Рондония. Военните ще употребяват два самолета С-130 Херкулес, които могат да излеят 12 000 литра вода върху горящите гори.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР