Интензивно икономическо сътрудничество и регионален пакет от мерки за социално-икономическо

...
Интензивно икономическо сътрудничество и регионален пакет от мерки за социално-икономическо
Коментари Харесай

Лидерска среща на Западните Балкани: Воля за икономическо сътрудничество и нови инвестиции

Интензивно икономическо съдействие и районен пакет от ограничения за социално-икономическо възобновяване от пандемията от ковид, са измежду нещата, наранени на полемиката на водачите и участници от шест страни в района на вчерашната виртуална среща на върха, проведена от Атлантическият съвет на Съединени американски щати. Тя е отдадена на икономическата интеграция на Западните Балкани.
Участниците се споразумяха, че засиленото икономическо съдействие, свободното придвижване на хора, артикули и услуги, ще способства за по-бързо социално-икономическо възобновяване на района, ще увеличи конкурентоспособността му и той ще бъде по-привлекателен за задгранични вложители.
В приветствието си македонският президент Стево Пендаровски акцентира, че Северна Македония напълно поддържа предложенията за районно съдействие и в това отношение уточни, че икономическата стратегия би трябвало да има приоритет пред политическите въпроси или въпросите на сигурността, които от дълго време се разискват в района. Той добави, че новите начинания би трябвало да допълват съществуващите и да бъдат тясно свързани с институционалната рамка за съдействие в Европейския съюз. Той също по този начин акцентира, че не би трябвало да се позволява европейската интеграция да остане надалеч, тъй като обстановка, при която няма прогрес по европейския път, не е удобна за развиването на Балканите. Президентът добави, че икономическите начинания са доста значими, тъй като могат да оказват помощ за справяне с всеобщото изселване на хора от Балканите. Регионалното съдействие може доста да способства за възстановяване на икономическите параметри на страните, с цел да се улесни оправянето с миграцията.
Сред заключенията на срещата са уговорките, поети за унищожаване на административните бариери пред свободното придвижване на артикули и услуги, вложения в инфраструктура и капиталови планове, които бързо и дейно ще приложат стъпки за възобновяване на района.
Подпредседателят на Атлантическия съвет Деймън Уилсън съобщи, че е значимо водачите на Западните Балкани да работят дружно за основаването на общ пазар в интерес на своите жители, наблягайки, че сложните времена изискват сложни решения.
Той сподели, че районът не е конкурентен на пазара, защото пазарите са разпокъсани и в този момент за първи път всички страни в района са равностойни сътрудници.
Лидерите са се договорили да се ангажират с четирите свободи на придвижване в Европейски Съюз - артикули, услуги, капитали и хора - както и да дефинират капиталови планове.
" Ние сме надълбоко признателни за финансовата поддръжка на Европейския съюз, само че това не би трябвало да бъде опрощение да не способстваме за укрепването на нашите стопански системи ", съобщи сръбският президент Александър Вучич по време на видеосрещата на водачите на Западните Балкани. " Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да изградим същинско доверие в района ", сподели Вучич. " Ние принадлежим на Балканите и желаеме да създадем същинска икономическа среда освен за нас, само че и за всички наши другари в района. Ако решим проблемите си, ще ни оценят и почитат повече, освен в Европейски Съюз, само че и в Съединени американски щати ", добави той.
Премиерът на Косово Авдулах Хоти сподели, че районът на Западните Балкани е разграничен и незадоволително стопански интегриран, само че съгласно него има воля измежду водачите да отстранен инфраструктурните и бюрократичните бариери, с цел да могат стопанските системи да си сътрудничат.
" Все още има бюрократични бариери и редица въпроси, които би трябвало да бъдат решени, изключително що се отнася до законодателството, само че също по този начин и до инфраструктурата и други механически бариери. Нашите стопански системи са самостоятелно дребни, що се отнася до пазарите. Ако работим дружно, можем да се допълваме ", сподели той
Премиерът на Албания Еди Рама сподели, че самодейността „ Малък Шенген “ е доста по-важна след пандемията от преди и че всеки, който усложнява процеса, го прави по политически аргументи. Той добави, че е значимо бързото използване на самодейността за икономическа интеграция в района.
" Някои (поради пандемията) ще бъдат наранени в доставките, някои в производството, а някои, като нас, ще бъдат наранени в ресторантьорството с фрапантен спад в туризма ", сподели Рама и добави, че по-бързото и по-голямо съдействие сред страните ще помогне за компенсиране на потребностите. Според него развиването на района на Западните Балкани посредством мир и съдействие е по-важно от всеки път.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР