Интензивните сражения в Украйна са накарали Пентагона да преосмисли доколко

...
Интензивните сражения в Украйна са накарали Пентагона да преосмисли доколко
Коментари Харесай

Доставките на оръжие за Украйна изпразнили складовете на Пентагона

Интензивните сражения в Украйна са предиздвикали Пентагона да премисли до каква степен американските ресурси от оръжия са задоволителни, съобщи Българска телеграфна агенция, по Асошиейтед прес

Служители от военното ведомство се питат, дали в случай че през днешния ден избухне още една огромна война, Съединени американски щати ще имат задоволително муниции. Те задават този въпрос освен на фона на напъните си да снабдят Украйна с задоволително оръжия за войната с Русия, която би могла да продължи с години, само че и предвид на евентуален спор с Китай, показва АП.

Русия изстрелва до 20 000 единици муниции дневно – от патрони за автоматизирано оръжие до крилати ракети с размерите на камион. Украйна отвръща с до 7000 единици муниции дневно, измежду които са снаряди за 155 милиметрови гаубици, противовъздушни ракети " Стингър " и ракети за системата за противовъздушна защита " НЕЙСАМС ", както и хиляди патрони за леки стрелкови оръжия.

Повечето от боеприпасите за украинската огнева мощност са от Съединени американски щати. Това са закупени от държавното управление оръжия, които се изпращат съвсем всяка седмица на фронта. Администрацията на президента Джо Байдън разгласи през вчерашния ден следващ пакет от помощи за Киев, в който се включват още 20 милиона патрона за леко стрелково оръжие. " Не сме били в позиция, в която от някои сериозни муниции да ни остават ресурси за единствено няколко дни ", съобщи този месец пред публицисти финансовият контрольор на Пентагона Майкъл Маккорд. " Но в този момент ние поддържаме сътрудник, който е (такава позиция) ", добави той.

Производствените линии на Съединени американски щати нямат потенциал да доставят огромна сухопътна война и някои, като да вземем за пример тази за произвеждане на ракети " Стингър ", от дълго време са спрели работа. По оценка на старшия консултант от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания Марк Кансиян, изпратените от Съединени американски щати в Украйна 1600 системи " Стингър " съставляват към една четвърт от общите им ресурси.

Системата " Хаймарс ", която Украйна употребява толкоз дейно в своята контраатака, е изправена пред сходни проблеми, сподели Бил Лапланте - служителят на Пентагона, който дава отговор за закупуване на оръжия. Производството на " Хаймарс " е спряно от американската войска от 2014 година до 2018 година, посочи той. Пентагонът този месец разгласи контракт на стойност 14,4 милиона $ за ускорено произвеждане на нови " Хаймарс ", които да попълнят запасите на Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР