Интензивни валежи, градушки и понижение на температурите се очакват в

...
Интензивни валежи, градушки и понижение на температурите се очакват в
Коментари Харесай

Ще има ли апокалиптични валежи през уикенда

Интензивни превалявания, градушки и намаляване на температурите се чакат в страната през уикенда. От Националния институт по хидрология и метеорология към Българска академия на науките обаче обявиха за Дарик, че няма заплаха от наводнения, стига преваляванията да не са съчетани с избрани условия, като да вземем за пример непочистени шахти. От пожарната също отхвърлиха апокалиптичните прогнози и все пак дадоха рекомендации на жителите за дейности при наводнения.

Над страната минава бърз леден атмосферен фронт и тъй като температурната разлика от двете му страни е доста огромна, се чакат интензивни феномени, изясни дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология в Българска академия на науките Мариана Попова: " Те ще са в южните и източните региони.

По-характерно за събота ще бъде мощният вятър. Не бих споделила, че това е необикновена конюнктура. Случва се. Наистина би трябвало да й се обърне внимание, само че нищо изключително и извънредно няма в нея. Количеството на преваляванията към този момент не може да се предвижда. Очакват се градушки. Самите превалявания не са нищо извънредно, само че в комбиниране с непочистени шахти, събрани отпадъци или по-голям дъжд, паднал за малко на едно място, може да докара до наводняване, само че другояче не. Температурите в събота ще паднат със 7-8 градуса ".

Според шефа на пожарната основен комисар Николай Николов в последната седмица имало доста сигнали за запушени шахти: " Нямам статистика тъкмо какъв брой са запушените шахти, само че евентуално са стотици. Към момента нищо апокалиптично или по-различно от досегашната конюнктура. Както споделят нашите сътрудници, продължава метеорологична динамичната "

Началникът на бранш „ Оперативна активност ” основен контрольор Стефан Стефанов пък даде рекомендации за дейности при наводнения: " Хората първо не би трябвало да изпадат в суматоха в резултат на интензивни превалявания и на частични наводнения.

Изключително рисково е да пресичат мощно течащи води с транспортното средство или да се опиват да избавят транспортни средства. Само 15 см мощно течаща вода е в положение да движи колите и да ги носи по улиците надолу. Опасно е да застават под мостове, да влизат в подлези, да се пробват да употребяват метрото или да се движат в дерета или други сходни места, където би могло в доста близко време да се получи отток на вода ". /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР