Интензивен вкус на морски дарове, неустоим аромат и много страст,

...
Интензивен вкус на морски дарове, неустоим аромат и много страст,
Коментари Харесай

Омар Коста Бланка

Интензивен усет на морски блага, неудържим мирис и доста пристрастеност, вложена при приготвянето - това е съвършеният омар

Необходими Продукти

● ориз - 300 г
● омар - 1 бр. свеж
● скариди - 8 бр. пресни
● доматено пюре - 100 г
● лук - 1 глава, междинна
● чесън - 2 скилидки
● червен пипер - 1 ч.л.
● чушки - 1 бр. сушена алена
● бренди - 80 - 100 мл
● рибен бульон - 1. 5 л.
● зехтин - 10 с.л.
● магданоз - на усет, по избор
● шафран - 1 г
● черен пипер - на усет
● сол - на усет

Начин на подготвяне

Накълцайте лука на доста ситно и го запържете във 6 с.л. зехтин и щипка сол (солта е значима, тъй като спомага за по-бързото омекване и в това време защищава от загаряне). Когато стане транспарантен, отстранете от огъня.

В хаванче счукайте сухата алена чушка, добре почистена от семенца и ръкохватка, дружно със скилидките чесън и малко сол. Сложете тази примес при лука и запържете за 2 минути на слаб огън, след което прибавете шафрана и аления пипер и незабавно по-късно изсипете доматеното пюре и разбъркайте. Увеличете огъня до междинен и гответе до втвърдяване на соса.

Изсипете брендито и фламбирайте. Когато алкохолът се изпари изцяло, отстранете от огъня.

В обособен съд загрейте рибния бульон. Може да го приготвите домакински, а може и да ползвате кубче и половина разтворено във водата.

Разполовете омара с огромен изострен нож, надлъжно и след това още един път напречно, с клещи счупете щипките му (по-скоро единствено ги напукайте, с цел да пуснат от сока си при готвенето, както и след това да ви е по -лесно при консумацията).

В огромен глинен или железен съд с дръжки (дълбок) загрейте останалия зехтин на междинен до мощен огън и поставете омара. Гответе го до момента в който промени цвета си и почервенее, по-късно незабавно го извадете и резервирайте за по-късно. Същото направете и със скаридите, като имате поради, че те имат потребност от доста по -малко време (минутка -две от всяка страна).

В същия съд със същата мазнинка, която към този момент е поела аромата на морските блага, изсипете ориза, почистен авансово и го запържете леко, като бъркате, с цел да не загаря.

Когато стане бистър, прибавете при него соса от домати, подготвен по-рано и хубаво разбъркайте още веднъж, след което налейте бульона. Подправете със сол и черен пипер и намалете огъня.

Гответе 7 минути и пуснете вътре омара и скаридите. Продължете готвенето още 10 минути. Ако желаете ястието ви да бъде по-течно, прибавете още малко вода. По-принцип би трябвало да наподобява като гъста чорба, само че аз да вземем за пример го обичам по -рядко и поставям в допълнение още водичка. Вкусът на омара и скаридите е много натоварен, тъй че няма заплаха да се размият усетите, само че въпреки всичко и не трябва да прекаляваме, с цел да не става прекомерно воднисто.

Отстранете от огъня и оставете да отпочине 5 минути. Сервирайте порцийте поръсени със раздробен магданоз по избор и чаша добре изстудено бяло вино.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР