Интелигентно паркиране, умни контейнери за смет и дистанционно отчитане на

...
Интелигентно паркиране, умни контейнери за смет и дистанционно отчитане на
Коментари Харесай

София става умен град с мрежа от ново поколение

Интелигентно паркиране, умни контейнери за боклук и отдалечено отчитане на топломери, електромери  и водомери към този момент могат да бъдат факт в София с помощта на мрежа от ново потомство. Технологията LoRa е построена от „ Виваком “ в партньорство с Nokia и към този момент покрива 99,7% от територията на столицата. Тя разрешава построяването на безжични мрежи от нов вид, свързващи доста устройства без СИМ карти.

Целта ни е да превърнем София освен в интелигентен, само че и в благополучен град, изясни Атанас Добрев, основен изпълнителен шеф на „ Виваком “. По думите му новата мрежа разрешава към този момент да не търсим с часове къде да  паркираме, а да се сложи датчик на всяко място и система да ни води към това, което е свободно. Умни контейнери за отпадък пък ще демонстрират по кое време съдовете са цялостни и по този начин камионите ще знаят по кое време да ги вдигнат. По този метод ще се пести както време, по този начин и средства на общината и данъкоплатците.

„ Пътувах в София и видях тапите в града. Данните демонстрират, че столичани прекарват 29% повече от времето си в пътешестване от и до работа “, съобщи Марк Жаду, шеф „ Стратегически маркетинг “ в Nokia. По думите му този проблем може да бъде решен с въвеждането на интелигентни системи, които да контролират трафика. Един град е толкоз интелигентен, колкото неговите жители, заключи Жаду.

Според него София прави сериозна крачка напред в развиването си като интелигентен град и има действителен късмет да се подреди измежду международните интелигентни градове като Дубай, Ню Йорк и Амстердам.

„ България е 9-а в света и 6-а в Европа по скорост на 4G мрежата, изпреварвайки Англия, Франция и Германия. Имаме всички предпоставки да се наредим и измежду първите, които трансформират градовете си в умни и свързани еко системи в интерес на хората “, разяснява и  Радослав Златков, основен механически шеф на „ Виваком “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР