Интелигентният град е повсеместно свързан, разчита на IoT, анализи и

...
Интелигентният град е повсеместно свързан, разчита на IoT, анализи и
Коментари Харесай

„15-минутният град” – това е интелигентен град


Интелигентният град е навсякъде обвързван, разчита на IoT, разбори и изкуствен интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Според софтуерни експерти, 15-минутният град всъщност е интелигентният град. Зад забележимата част – улеснение за всички поданици на близко разстояние – всъщност стои мощна умна инфраструктура.

„ La ville du quart d’heure ” беше основна тематика за Ан Идалго по време на сполучливата й акция за преизбиране за кмет на Париж. Концепцията за 15-минутния град допуска градските квартали да се развият по този начин, че да дават всички съществени услуги – такива като учебни заведения, пазари, клиники, храмове и публичен превоз – рамките на 15 минути вървене пеш.

Концепцията е повлияна от работата на урбаниста Карлос Морено. Той приказва за нуждата от нов хроно-урбанизъм, който може да усъвършенства живота в градовете, да понижи въглеродните излъчвания и да усъвършенства качеството на въздуха. За кмета на Париж Ан Идалго концепцията значи по-широка екологична промяна на Париж. В рамките на смяната пътищата би трябвало да станат комфортни за вървене пеш и колоездене, центърът да е свободен от коли, околната среда да е чиста и зелена.
още по тематиката
Концепцията за 15-минутния град получи мощен подтик по време на пандемията „ ковид ”. Наред с Париж голям брой градове побързаха да вградят метода в своите публични проекти за градско развиване.

„ 15-минутният град ” е признат като едно от целесъобразните дейности за градовете в Програмата на кметовете на C40 за екологично и заслужено икономическо възобновяване.

Но, съгласно софтуерните експерти, 15-минутният град може да се преглежда като материализация на дълго рекламираната теза за интелигентния град, почиващ на изкусно съединена композиция от високи технологии. Интелигентният град е навсякъде обвързван, разчита на събирането и обработката на данни, на интернет на нещата (IoT), на разбори, на неестествен разсъдък.

Как технологиите могат да трансфорат в действителност „ 15-минутния град ”? Етко някои стъпки:

Електронни услуги: в случай че услугите на градската администрация са налични по електронен път, хората не биха се принуждавали да вървят по ведомствата на централната администрация; те ще могат да получават нужните услуги електронно или, в по-лошия случай, в офисите на районната си администрация, която би трябвало също да се намира на 15 минути път от вкъщи.

Адаптивно улично осветяване : гъвкаво и адаптивно, то може елементарно да се контролира, с цел да отговори на локалните потребности, свързани с социална сигурност, развлечения, сигурност на пътя или екологични проблеми.

Гъвкаво ръководство на пътищата : интелигентните системи за паркиране разрешават по-голяма еластичност при ръководството на граничните площи и придвижването на трафика; някои квартали могат да бъдат по-агресивни при понижаване на трафика на транспортни средства, а други да подхващат по-плавен преход към нисковъглеродна подвижност.

Мониторинг на качеството на въздуха : нарасналата подробност на данните за качеството на въздуха, предоставяни от IoT устройствата, може да служи за база за предизвестия за локалните „ горещи точки ” на замърсяване и да поддържа измененията в политиката за придвижване и паркиране.

Разбира се, че въпреки всичко ще са нужни централизирани системи, които да поддържат тази еластичност посредством взаимосвързани осветителни системи, центрове за ръководство на трафика и споделени платформи за данни, да вземем за пример. Анализът в общоградски мащаб ще стане изключително значим за координацията на самодейностите и способността да се види какво работи и какво не работи.

Концепцията за 15-минутния град би трябвало да се пази от клатушкане в посока хиперлокализъм. По-малките общности могат да станат бастиони на самопоглъщане и да основат бариери пред цялостните промени в градове, нужни за справяне с климатичните промени и нежелани обществени феномени.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР