Интелектуалци се срещнаха и разговаряха в края на миналата седмица

...
Интелектуалци се срещнаха и разговаряха в края на миналата седмица
Коментари Харесай

Проф. Велислав Минеков: В момента изборът е демокрация или диктатура

Интелектуалци се срещнаха и разговаряха в края на предходната седмица с претендента за кмет на София Мая Манолова, издигната от предприемчив комитет от жители и подкрепена от Българска социалистическа партия и няколко десни обединения. Сред участниците в събитието беше и скулпторът проф. Велислав Минеков, който дефинира себе си за десен човек. Именно по тази причина е любопитно, за какво един деен десен човек, който нееднократно изрично е изразявал и убежденията си, и недоволството от ръководството на страната, се среща с претендент за кмет, произтекъл от редиците на социалистите. (Повече за срещата може да видите тук.)

Г-н Минеков, за какво отидохте на срещата с Мая Манолова?

- За да кажа това, което мисля за общината. За да мога хубаво да наругая тази корупция. И да си отпусна гласа по този начин, както от дълго време не съм го отпускал и което считам да върша в околните дни също и още веднъж.

Тоест, не се срещнахте с нея, с цел да я подкрепите?

- В изявлението ми на срещата не става дума за каквато и да било поддръжка на който и да било. Срещнах се и с представители на "Демократична България " и считам да поддържа тях.

Добре, като наругахте общината, какво тъкмо очаквате от Манолова?

- От Мая Манолова чакам да чуе това, което споделям и да го повтори, и да има същото държание, бидейки кандидат-кмет. И със същия изострен звук, и същите проблеми, които съм загатнал. Не съм я чувал, ние нямаме телефонен контакт. Но се надявам да е схванала посланието и да го употребява.

Вие по какъв начин си представяте бъдещия кмет на столицата?

- Като образован и безкористен.

А би трябвало ли да е и експерт?

- Ами, какво да ви кажа, там от дълго време не е имало експерти. Все отново това е община, където съществуват голямо количество експерти, бидейки администрация. Така че кметът, в случай че желае да се професионализира, задоволително е да има добра администрация, която да е настояща, да е виновна и да бъде подбрана от съответния кмет.

Ще се срещате ли и с други претенденти за кметове, с изключение на с Манолова?

- Да, несъмнено. С господин Борислав Игнатов евентуално ще се забележим тези дни и ще приказваме. Освен това съм помолил и господин Борис Бонев за среща.

А с Ангел Джамбазки?

- С него няма да се срещна.

И с Волен Сидеров допускам, че няма?

- Ни минимум. Такова нещо не може да очаквате от мен.

Добре, не е ли пристигнало времето леви и десни краткотрайно да се обединят, с цел да може да се победи ГЕРБ?

- Аз това го изяснявам, само че не се одобрявам нито в едното, нито в другото пространство, когато го приказвам. Всъщност сега има избор – народна власт или тирания? Изберете! Оттам нататък, откакто изберете какво желаете – тъй като това е доста решителен фактор в тези избори – мислете какво ще бъдете в следствие. Дали ще сте леви, десни, зелени или пембени – ваша си работа. Но сега изборът е различен – народна власт или същата мизерия, само че в още по-остър фактор.

Ако балотажът е сред Мая Манолова и Йорданка Фандъкова, както предсказват социолозите, кого ще подкрепите?

- Ами, дано да забележим какво ще стане. Аз сигурно ще взема страна и ще ви споделя. Но във всеки случай аз за ГЕРБ и за представители на ГЕРБ няма да гласоподавам каквото ще да стане. Такова нещо не е допустимо. Приказките тези са комунисти, тези са комунисти....Но тези (ГЕРБ) са безспорни айдуци. Това не би трябвало да съществува нито в общината, нито в ръководството на страната.

Очаквате ли на тези избори да има пробив и ГЕРБ да правят отстъпка позиции?

- Много е допустимо. Ако това се случи, то няма да е подчинение на позиции, а просто това ще бъде едни прерязани глезени.

Прерязани глезени?

- Това ще е пътят към края. Тоест, в случай че това се случи, има късмет нещо да се промени. Иначе оставаме в същото тресавище.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР